Rēzeknes novadā reģistrē trīs jaunus dižkokus

Dabas aizsardzības pārvalde martā Rēzeknes novadā konstatējusi trīs jaunus dižkokus. Pēc koka uzmērīšanas informācija par atrasto dižkoku tiek fiksēta Dabas datu pārvaldības sistēmā “Ozols”.
Latgales reģionālās administrācijas inspektors Artis Strods Maltas un Lūznavas pagastā reģistrēja pa vienam jaunam dižkokam un vienu potenciālo dižkoku. Viena no priedēm ir vairāk nekā trīs metrus resna, otras apkārtmērs ir divi metri 59 centimetri, trešais koks ir divus metrus un 25 centimetrus resns. Priedes iegūst dižkoka statusu, ja tās resnums 1,30 augstumā no zemes ir 2,50 centimetri. Savukārt DAP Latgales reģionālās administrācijas vecākā eksperte Sanita Putna, veicot iesniegumu izskatīšanu dabā, Ozolaines pagasta Laizānu apkārtnes teritorijā konstatēja īpaši aizsargājamu koku (dižkoku) – papeli ar stumbra apkārtmēru 1,3 m augstumā no sakņu kakla 5,37 m (papele atbilst dižkoka statusam no 5 m apkārtmēra). Konkrētais dižkoks ir varens savas sugas pārstāvis, ņemot vērā to, ka pēdējās desmitgadēs papeļu stādījumi Latvijā tikuši samazināti koku sievišķo ziedkopu – “pūku” dēļ, kas rada alerģiskas reakcijas. 
Prieks, ka informācija par dižkokiem saņemta no novada iedzīvotājiem. Esi pamanījis kādu dižu koku un domā, ka tas ir dižkoks? Raksti mums uz latgale@dap.gov.lv vai zvani 26587620, informē DAP Latgales reģionālās administrācijas dabas izglītības speciāliste Diāna Selecka.


Diānas Seleckas foto