Ludzas pilsētas mākslinieciskais noformējums – ne tikai svētkiem

Lieldienām tuvojoties, ludzāniešus iepriecina jauns, svaigs pilsētas svarīgāko vietu svētku noformējums. Te jāpiemin, ka kopš pagājušā gada beigām pašvaldībā Kultūras centra paspārnē izveidota atsevišķa štata vienība – mākslinieks noformētājs. Šo darbu uzņēmusies Linda Valujeva.
“Lieldienu tematiskajam noformējumam izmantojām jau iepriekšējos gados redzētos olu maketus, bet piešķīrām tiem jaunu dizainu,” stāsta L. Valujeva. “Tās galvenokārt izvietotas Domes laukumā. Savukārt vainadziņi, kas rotā kokus, ir mans darbs. Lielāku vērību centos piešķirt pilsētas apvedceļa aplim, jo uzskatu, ka šī vieta ir “stratēģiski nozīmīga”, lai garāmbraucējiem būtu vēlēšanās iebraukt pilsētā un redzēt arī citu noformējumu, turklāt – ne tikai svētkos.” 
Agrāk no ludzāniešiem bija dzirdēta kritika par to, ka pilsētas uzpošanā pietrūkst radošuma. Linda tam piekrīt – dekorācijām, akcentiem jāmainās biežāk, jo sabiedrība uzskata – kur mainās noformējums, tur nav stagnācijas, tur ir dzīvība. Mēs taču vēlamies, lai arī pilsētas noformējums atbilstu pašvaldības logo “Te vyss ir pa eistam”!
Tādēļ māksliniecei noformētājai arsenālā ir dažādas idejas: “Ir iecere pilsētu tematiski “sadalīt” zonās. Piemēram, skvērā pie Bērnu un jauniešu centra saimniekos jaunieši, iespējams, šī vieta tiks noformēta meksikāņu stilā. Citā vietā pilsētā varētu valdīt cita tematika ar citu stāstu. 
Māksliniecei jau ir idejas Ludzas noformēšanai uz Jāņiem, tad – pilsētas svētkiem. Viņa ir pateicīga Mākslas skolas kolektīvam un BJC par izveidojušos sadarbību. 

 

Dzintras Batņas foto