Pusei no skolēniem Latvijā sagādā grūtības atrast vasaras darbu

Meiteņu līderības programmas “Future Heroes Latvia” ietvaros piecas ambiciozas skolnieces ir izveidojušas projektu “Mācies strādāt”, kuras pašlaik aktīvi pilnveido mājaslapu www.maciesstradat.lv ar skolēnu vasaras un brīvprātīgā darba iespējām, kā arī noderīgiem padomiem no speciālistiem par to, kā pareizi, piesakoties darbam, rakstīt CV un sagatavoties intervijām. Katru mēnesi tiek rīkotas interaktīvas darbnīcas, viena no pēdējām tika veltīta tematam “Finanšu pratība” un norisinājās SEB Inovāciju centrā. Savukārt citā uzstājās uzņēmēji, daloties ar savu pieredzi uzņēmuma veidošanā un tā popularizēšanā.
“Mācies strādāt” komandā ir piecas dalībnieces no Rēzeknes, Liepājas, Ogres, Preiļiem un Olaines. Katra no viņām ir meklējusi sev vasaras darbu, taču saskārās ar problēmu – piedāvājumi nav plaši pieejami, un to atrašana sagādā ievērojamas grūtības. Balstoties uz 2023. gada novembrī veikto vislatvijas skolēnu aptauju, tika secināts, ka 90 % skolēnu ar prieku vēlētos strādāt vasarā, taču nereti šāda darba atrašana sagādā grūtības. 200 skolēniem ir interese arī par brīvprātīgo darbu, taču 48 % iepriekš šādas pieredzes vēl nav bijis. Lai veicinātu skolēnu vēlmi strādāt vai iesaistīties brīvprātīgajā darbā, radās ideja par mājaslapas izveidi, kurā būs apvienots viss iepriekš minētais.
Projektu atbalsta tādi pazīstami uzņēmumi kā “Brain Games” un “Tonus Elast”. Pašlaik komanda aktīvi sazinās un tiek meklētas iestādes, jauniešu klubi, uzņēmumi un organizācijas visā Latvijā, kuras piedāvā vakances skolēniem vasarā, lai pavasarī viņi jau spētu apskatīt piedāvājumus un izmantot iespējas. Būsim ļoti pateicīgi par piekrišanu sadarboties gan pasākumu organizēšanā, gan mājaslapas pilnveidošanā, par ko var vienoties, rakstot uz e-pasta adresi maciesstradat@gmail.com.
Tāpat aicinām piesekot “Mācies strādāt” sociālajiem tīkliem (Instagram, LinkedIn, Facebook), lai nepalaistu garām informāciju par nākamo darbnīcu un plānotajiem pasākumiem.


Raksta autores – Marta no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas, Paula no Liepājas Draudzīgā aicinājuma vidusskolas, Katrīne no Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, Katrīna no Rīgas 40. vidusskolas un Maija no Olaines 1. vidusskolas