Skrindu dzimtas muzejs saņēmis dāvanā vērtīgu grāmatu

8. februāra vakarā TV programmā LTV1 visi varēja vērot raidījuma “Tas notika šeit” 5. sezonas pirmo raidījumu, kas bija veltīts Vaboles pagastam. Trīs vēsturnieki, Inna Gīle, Gatis Krūmiņš un Uldis Neiburgs, raidījuma vadītāja Dāvida Ernštreita vadībā meklēja un pētīja trīs vēsturiskus stāstus – par Vaboles muižas Bezroku princi jeb Ireneju Plāteru-Zībergu, par Mariāņu tēvu un Skrindu dzimtas pārstāvi Benediktu Skrindu, kā arī noslēpumaino Vaboles kūdras purvu.
Noslēguma filmēšanas dienā, kad tika rīkots pasākums un visi interesenti aicināti noklausīties un izvēlēties interesantāko stāstu, ar dažu balsu pārsvaru klātesošie lēma par labu stāstam par grāfu Ireneju Plāteru-Zībergu. Irenejs piedzima 1896. gada vasarā Vaboles muižas īpašniekam Teofilam Staņislavam Jozefam Plāteram-Zībergam un viņa sievai Jadvigai Marijai kā jaunākais no četriem bērniem. Puisīša piedzimšana pārsteigusi daudzus muižas ļaudis, jo mazais piedzimis bez rokām! Tomēr, neskatoties uz šo iedzimto ķermeņa defektu, ar laiku jaunais grāfs kļuva par 20. gadsimta sākuma atpazīstamu mākslas un dokumentālo filmu režisoru un rakstnieku.
Viena no zināmākajām grāfa Ireneja uzrakstītajām grāmatām ir biogrāfisks darbs poļu valodā “Dzīve bez rokām” (“Żicie bez rąk”, 1931), kuru grāfs ir sarakstījis ar kāju palīdzību, un tā ir uz to laiku vienīgā ar kāju sarakstītā grāmata.
Raidījuma “Tas notika šeit” vēsturniece Inna Gīle spēja sameklēt grāmatas kopiju, kura tikai nesen tika publicēta kādā Polijas interneta vietnē. Vēsturniece kopijas veidā grāmatu ieguva un dāvināja Skrindu dzimtas muzeja speciālistei Ilzei Ozoliņai. Tomēr sapnis par oriģināldarbu grāmatas veidolā nepazuda.
Pēc raidījuma noskatīšanās ar Ilzi Ozoliņu sazinājās vēsturisku grāmatu tirgotājs, Starptautiskās antikvāro grāmatu tirgotāju asociācijas biedrs Kristaps Laucis, kuru uzrunājis neparastais stāsts par Ireneju un viņa grāmatu “Dzīve bez rokām”. Kristaps izmantojis visus savus profesionālos kontaktus, lai no Polijas kolēģiem iegūtu visai retu un vēsturisku eksemplāru – Ireneja Plātera-Zīberga oriģināldarbu “Dzīve bez rokām” un to dāvinātu vaboliešiem. Ir iecere, piesaistot finansējumu, grāmatu iztulkot latviešu valodā, lai varētu tālāk veikt pētījumus par grāfiem Plāteriem-Zībergiem. Vabolieši cer, ka šī Ireneja biogrāfija pavērs kādus jaunus un iepriekš nezināmus ieskatus Vaboles muižas vēsturiskajās liecībās.