Briģu baznīcā atrod senas metriskās grāmatas

Briģu baznīcā nesen atrastas divas senas metriskās grāmatas. Kristību reģistrs par 20. gadsimta 30.–40. gadiem Zilupes draudzē ir vērtīgs atradums, atzīst prāvests Vitālijs Filipenoks. Acīmredzot grāmatas tika noslēptas apzināti, lai netiktu konfiscētas Otrā pasaules kara laikā, kad mainījās varas.   
23. februārī Briģu baznīcas sakristejā zem grīdas dēļiem atrastas un izceltas divas metriskās grāmatas. Tās izdevās izcelt pa šķirbu starp dēļiem. 
Atrastās grāmatas ir kristību reģistrs Zilupes draudzē, kas aptver 13 gadu laika posmu – no 1932. līdz 1944. gadam. Ir zināms, ka tolaik Zilupes draudzi apkalpoja prāvests, kurš dzīvoja Briģos. Atliek tikai minēt, vai reģistri nejauši nonākuši zem grīdas vai arī apzināti noglabāti. Visdrīzāk, otrais variants.
“Šķirba starp dēļiem ir pamatīga,” laikraksta “Ludzas Zeme” korespondentam stāsta V. Filipenoks. “Vienu no grāmatām pamanīju uzreiz, kad pirms diviem gadiem mani iecēla kalpot Briģu draudzē. Toreiz nolēmu, ka tā ir tukša. Tikai tad, kad dokumentos atradu aktu par padomju varas gados veikto baznīcas grāmatu konfiskāciju 1945. gadā, man radās doma grāmatu izcelt. Ar lukturīti izpētīju telpu zem grīdas. No dēļiem līdz zemei ir aptuveni pusmetra. Sameistaroju cilpu, ar kuras palīdzību izdevās izcelt šo grāmatu un vēl vienu, kas gulēja turpat netālu.”
Priesteris V. Filipenoks šajos reģistros atrada paziņu uzvārdus, kuri joprojām ir dzīvi. “Ir ļoti aizraujoši lasīt senus reģistrus – tur ir dzīvesstāsti, tajos piefiksēti mazuļu vecāku un krustvecāku vārdi un uzvārdi, informācija par viņu tautību, nodarbošanos, reliģiju. Pirms gandrīz simt gadiem jaundzimušos kristīja ļoti drīz pēc piedzimšanas,” stāsta V. Filipenoks.  
Uzietās metriskās grāmatas glabājas līdzās citām līdzīgām grāmatām Zilupes baznīcā. Tās visas ir diezgan labi saglabājušās, uzskata V. Filipenoks. Katrā baznīcā ir šādi laulību, kristību un bēru reģistri. Tie ir draudzes īpašums. 


Zem grīdas atrastas grāmatas, kas tur gulējušas, iespējams, 80 gadus

 

Vitālija Filipenoka foto