Septiņās Ludzas novada skolās apgūst latgaliešu valodu

Vairāku gadu garumā Ludzas novada skolās māca latgaliešu rakstu valodu. 2023./2024. mācību gadā šim projektam pievienojušās vairākas izglītības iestādes, un tagad septiņās novada skolās māca runāt un rakstīt latgaliski. 
Divos iepriekšējos mācību gados vairākas novada skolas pieteicās “Latvijas valsts mežu” un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) finansētajam projektam, bet šajā mācību gadā pastāvīgs finansējums latgaliešu rakstu valodas apguvei vairs netika paredzēts, taču IZM rada iespēju 2024. gada valsts budžetā nodrošināt finansējumu, lai 46 Latgales reģiona skolas varētu īstenot fakultatīvās nodarbības latgaliešu rakstu valodas apguvei.
Ludzas novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Sarmīte Gutāne stāsta, ka no šiem līdzekļiem latgaliešu valodas apguve tiek finansēta Ludzas pilsētas vidusskolā, Ludzas Mūzikas pamatskolā, Kārsavas vidusskolā, Ciblas vidusskolā, Pildas pamatskolā, Zilupes vidusskolā un Mērdzenes pamatskolā. Ja vairākās skolās nodarbības latgaliešu valodā notiek jau vismaz trīs gadus, tad Kārsavā un Pildā skolēni pirmo gadu iesaistījušies šajā projektā. 
Kārsavā šogad latgaliešu valodas apguvei pievērsušies 12 skolēni no 8. un 9. klases. Skolotāja Ilona Cibuļska-Igaune saka: “Ja sarunvaloda vairumam cilvēku mūsu pusē nesagādā grūtības, tad latgaliešu valodas rakstība, pēc skolēnu teiktā, nav viegls izaicinājums. Turklāt skolēni, apgūstot latgaliešu valodu, paplašina savu redzesloku par Latgales kultūrvēsturisko mantojumu. Nodarbību laikā tiek iepazīti latgaliski rakstošie dzejnieki un rakstnieki, viņu daiļrade. Tiek spēlētas dažādas spēles, iepazīti vēl nedzirdēti vārdi. Skolēnus tas interesē. Lielākajai daļai skolēnu ģimenēs runā latgaliski, taču jaunākā paaudze savā starpā izvēlas komunicēt latviešu literārajā valodā – tas ir neizskaidrojams fakts.”
21. februārī Kārsavas vidusskolā tika atzīmēta Starptautiskā dzimtās valodas diena, pievēršot sabiedrības uzmanību valodu daudzveidībai. 9. klases skolēni organizēja Latgaliešu valodas pēcpusdienu.
Arī Pildas pamatskola pirmo gadu iesaistījusies šajā projektā. Skolotāja Rita Beļavska atzīst, ka pārsvarā bērni dzīvo krievvalodīgā vidē. Kaut arī bērnu no latgaliskām ģimenēm ir ļoti maz, tomēr interese par valodas apguvi un nostiprināšanu ir liela. “Mēs mācāmies pirmos vārdus, bet var redzēt, ka bērniem gribas runāt latgaliski. Varbūt viņus aizrauj, ka tas ir kas jauns, kas iepriekš nav bijis. Bērniem īpaši patīk spēlēt latgaliskās spēles, cenšas dziedāt,” stāsta skolotāja R. Beļavska. 
Pildas pamatskolas pulciņa bērni jau piedalījās pirmajā pasākumā – novembrī Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajā koncertā viņi gan runāja latgaliski, gan dziedāja, gan gāja rotaļās un mācīja tās citiem. 
Visās skolās pedagogi cer, ka atbalsts latgaliešu rakstu valodas apguvei būs arī turpmāk. 

Pildas pamatskolas skolēni un skolotāja Rita Beļavska pēc nodarbības “Muna saime”


Anitas Veženkovas foto