Automatizētas katlumājas ļauj taupīt laiku un resursus Augšdaugavas novadā

22. februārī Augšdaugavas novada Višķu pagastu apciemoja delegācija no Krāslavas novada, lai smeltos pieredzi automatizētu katlumāju darbības jomā. Višķu pagastā jau vairākus gadus darbojas divas automatizētas katlumājas, kas apkurina gan pašvaldības iestādes, gan pagasta dzīvojamo fondu.
Pašvaldības aģentūras “Višķi” direktors Kaspars Putniņš stāsta, ka sākotnēji Višķu ciema katlumājā strādāja četri operatori un viens bija rezervē. Ieviešot modernas tehnoloģijas, sapratuši, ka automātika strādā efektīvi un prasa mazāk cilvēkresursu, tāpēc tika veikta papildu renovācija un automatizācija, kā rezultātā divām katlumājām pilnīgi pietiek ar vienu operatoru. Šāda pieredze aizgūta no kolēģiem Igaunijā, kur viens operators apkalpo sešas katlumājas. 
Jaunās iekārtas ļauj taupīt ne tikai uz cilvēkresursu, bet arī uz kurināmā rēķina, jo maksa par kurināmo piegādātājam ir atkarīga no šķeldas kvalitātes. Kaspars Putniņš stāsta, ka jau otro gadu ar šķeldas piegādātājiem notiek norēķini nevis par šķeldas berkubiem, bet saražoto megavatstundu daudzumu. Tas ļauj izvairīties no situācijām, kad tiek piegādāta sliktas kvalitātes šķelda.
Pieredzi šādu katlumāju izveidē un darbībā vēlas gūt arī krāslavieši. Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks atzīst, ka pašlaik aktuāla problēma esot Dagdas pilsētas vecā katlumāja, tāpēc ar steigu jāmeklē risinājums. Dagdas katlumāja strādā ar malku, kas prasa arī nopietnus cilvēkresursus. Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms pauda gandarījumu, ka var dalīties šādā pieredzē ar kaimiņu novadu, informē Inese Minova.


Ineses Minovas foto