“Bļīņu svātki” Smelteros

9. februārī Saunas pagasta folkloras kopa “Golūda ”organizēja “Bļīņu svātkus”. Šī tradīcija turpinās jau vairāku gadu garumā, kad pirms Lielā gavēņa “Golūda” (vadītājs Aigars Krekels) aicina draugu kopas uz “Bļīņu svātkim” jeb pankūku balli. Uz svētkiem Salas sākumskolas kamīnzālē bija ieradušies gan Preiļu novada, gan Līvānu novada tautas tradīciju kopēji – Saunas pagasta etnogrāfiskais ansamblis “Naktineica” (vadītāja Anita Fedotova), folkloras kopa “Turki” (vadītāja Terēzija Rubene) un folkloras kopa “Rūtoj” (vadītāja Ilze Valaine). 
Zāles noformējumā bija izmantoti atribūti no seno latviešu pūralādes, arī maizes cepšanai nepieciešamie darbarīki. Vairāki eksponāti bija atceļojuši no Vārkavas novadpētniecības muzeja krātuvēm. Pasākuma laikā bija iespēja baudīt senās latviešu tradīcijas, atmosfēru sirsnīgu radīja kopīgā dziesmu dziedāšana, zināmu rotaļdeju izdejošana un jaunu dejas soļu apguve. Katrs ansamblis rādīja savu programmu, katram bija sava “odziņa”. Īpašs paldies ansambļu muzikantiem! 
Vakara gaitā tika izcepta kopīgā draudzības kūka. Šajā kulinārijas pasākumā šķipsniņu mīlestības pielika katra kolektīva vadītājs, bet roku uz pulsa turēja Saunas pagasta pārvaldes vadītāja Sanita Anspoka, kura rūpīgi sekoja kūkas cepšanas procedūrai jaunajā, speciāli šim pasākumam iegādātajā cepeškrāsnī. Viņai asistēja Saunas pagasta kultūras dzīves jaunā organizatore Anna Vanaga. Kūka izdevās garšīga, par to varēja pārliecināties katrs šī pasākuma apmeklētājs. Prieks arī par to, ka varējām izgaršot tik daudzas un dažādas pankūkas, apmainīties ar receptēm!
Uz svētkiem bija ieradušies arī tālāki ciemiņi no Kalsnavas. Kalsnava reizē ar Smelteriem ieguva titulu “Viedais ciems – 2023”. Kalsnaviešus pārstāvēja Jāņukalna jauniešu telpas “Pilnīgs kosmoss” dalībnieki.
Katrs kolektīvs dāvanā saņēma folkloras kopas “Golūda” un viņu draugu bļīņu recepšu grāmatu, kuru varēs papildināt ar šajā vakarā iegūtajām receptēm. Katrs kolektīva vadītājs savā īpašumā ieguva elegantu, tautiskā stilā šūdinātu priekšautu.
Pasākuma laikā Salas sākumskolā bija iespēja aplūkot Aivara Stroda plašo pildspalvu un marku kolekciju. Tā ir veidota daudzu gadu garumā un sevī ietver plašu informāciju par pasaulē populārām vietām, par dažādām dzīves jomām, arī politiskiem notikumiem. Gatavojoties Eiroparlamenta vēlēšanām, kolekcija noteikti papildināsies ar jauniem eksponātiem…
Paldies visiem pasākuma dalībniekiem par piedalīšanos, par atsaucību, par atraktivitāti, par sirsnīgo atmosfēru visa vakara garumā! Paldies par to, ka savā ikdienā spējat atrast laiku, lai koptu latviešu tautas tradīcijas, mācāt tās jaunajai paaudzei! Paldies ciemiņiem par labajiem vārdiem, par sirsnīgajām atsauksmēm, kuras pēc svētkiem saņēma folkloras kopa “Golūda” gan kā pasākuma organizators, gan kā seno tradīciju uzturētājs savā ciemā.


Bļīņu svētku dalībniece Valentīna Madalāne

Top pankūku mīkla


Kungiem uzticēja pacienāt ciemiņus ar pankūkām


Svetlanas Vjakses foto