Preiļiem uzdāvināja āra ekspozīciju “Godība. Paspēle. Atspulgi”

Preiļi februārī svin dzimšanas dienu, un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja saime savai pilsētai sarūpēja īpašu dāvanu – āra ekspozīciju “Godība. Paspēle. Atspulgi”. To atklāja 9. februārī pie Preiļu pils ar Preiļu himnu un Preiļu 1. pamatskolas saimes apzinātajām teikām par Preiļiem.
Par ekspozīciju stāstīja šī muzeja direktore Tekla Bekeša, Preiļu himnu izpildīja Irēna Kjarkuža, bet teikas par Preiļu nosaukumu, kraukli ģerbonī u.c. stāstīja Preiļu 1. pamatskolas 6. b klases skolēni.
Ekspozīcijas “Godība. Paspēle. Atspulgi” struktūrplāna autore, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos Ilona Vilcāne pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka ekspozīcija iepazīstina ar Preiļu muižas un pils vēsturi un tās īpašniekiem Eiropas kultūras kontekstā un izglīto cilvēkus par kultūras mantojuma nozīmību, uzsver nepieciešamību pētīt šo mantojumu. Turklāt ekspozīcija popularizē Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju un tā krājumus, jo āra planšetēs redzami priekšmeti no muzeja fondiem. Sadaļa “Godība” ir veltīta Preiļu muižas un pils saimniekiem Borhu dzimtai, un šīs planšetes rotā, piemēram, Livonijas ordeņa mestra Bernarda fon der Borha šiliņš ar dzimtas ģerboni (15. gs.). Sadaļa “Paspēle” stāsta par citiem Preiļu muižas un pils īpašniekiem, tāpēc planšetēs redzams Molu dzimtas ģerbonis, Preiļu miesta plāns (19. gs.) u.c. priekšmeti un attēli. Un visbeidzot trešajā sadaļā “Atspulgi” muzeja ļaudis rosina iepazīt, kas notika ar Preiļu muižu, parku un pili pēc Pirmā pasaules kara. Planšetēs mūs uzlūko daudzas fotogrāfijas, piemēram, Preiļu lauksaimniecības skolas, kas bija izveidota Preiļu pilī, mūrnieku klases audzēkņu kopbilde (1930. gads). 

Ekspozīcija “Godība. Paspēle. Atspulgi” rotā Preiļu pils pagalmu


Tekla Bekeša (no labās) un Preiļu 1. pamatskolas 6. b klases skolēni Preiļu teiku cēlienā


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto