Novadi zaļo: Lapu komposts bagātina pilsētas puķu dobes

Kamēr vieni rudeņos priecājas par krāsainajiem toņiem kokos, citiem šis smukums sagādā pamatīgas raizes – kur lai liek no kokiem nobirušās lapas? Ja laucinieki rod izeju, mulčējot ar tām apstādījumus vai vienkārši iearot tīrumā, pilsētniekiem lielais savākto lapu daudzums rada problēmas. Ar tām saskārās arī Preiļu pilsētas iedzīvotāji, bet šoruden SIA “Preiļu saimnieks” ieviesa jauninājumu zaļo atkritumu, tajā skaitā arī koku lapu, savākšanai.
Uzņēmuma atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītāja Sigita Āboliņa stāsta: “Šoruden ieviesām jaunu pieejukoku lapu savākšanā. Atsevišķos pilsētas dzīvojamajos masīvos tika izvietoti balti BIG BAG maisi, kuru ietilpība ir viens kubikmetrs. Pirmie maisi bija paredzēti tikai SIA “Preiļu saimnieks” sētniekiem, lai varētu pēc iespējas efektīvāk un vieglāk sakopt teritorijas, atbrīvojot tās no lapām, nopļautās zāles un sīkiem zariņiem. Pēc tam BIG BAG maisus piedāvājām iegādāties juridiskām personām, kuru teritorijā ir salīdzinoši liels zaļo atkritumu apjoms, kā arī privātmāju saimniekiem, kuri vēlējās šādā veidā atbrīvoties no lapām un zāles. Visa savāktā masa nonāk lapu kompostēšanas vietā, kur tiek attiecīgi sagatavota, lai ziemas gaitā pamazām pārvērstos vērtīgā mēslojumā.”
Sigita Āboliņa teic, ka BIG BAG maisu ieviešana efektīvākai un ērtākai lapu savākšanai šoruden bija kā testa variants. Tieši pareizi sašķiroti atkritumi SIA “Preiļu saimnieks” lika izšķirties par labu maisiem un atteikties no iepriekš  izmantotā “lapu sūcēja” jeb atkritumu savācējmašīnas, kurai bija uzmontēta iekārta, kas iesūca tvertnē sētnieku un pilsētas iedzīvotāju sagrābtās lapas. Jāatzīst, ka šo maisu saturs nereti bija neatbilstošs, jo tajos bija atrodami ne tikai tiem paredzēti atkritumi, bet arī sadzīves atkritumi – izlietotas plastmasas pudeles, dažādi iepakojumi u.c., tādēļ šie atkritumi tika pāršķiroti.
SIA “Preiļu saimnieks” atkritumu šķirošanas laukumā atvēlēta vieta dārzu un parku atkritumu kompostēšanai jeb lapu laukums. Esošā lapu masa, kas jau atrodas kompostēšanas vietā, tiek regulāri uzraudzīta, lai gala rezultātā būtu derīga un izmantojama pilsētas apstādījumu  un puķu dobju augsnes uzlabošanai.


Nopļautās zāles un lapu savākšanai SIA “Preiļu saimnieks” atkritumu apsaimniekošanas daļas speciālisti 

par ērtu risinājumu atzīst BIG BAG maisu izmantošanu
 

Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu. Par publikāciju saturu atbild SIA “Kurzemes Vārds”.
Projekts "Vides aktualitātes visai Latvijai presē un televīzijā" (projekta nr. 1-08/114/2023)