Preiļu novadā karos ar Sosnovska latvāni

Pagājušā gada nogalē Preiļu novada domes deputāti pieņēma Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas  pasākumu plānu 2024.–2029. gadam. To līdz 1. aprīlim iesniegs Valsts augu aizsardzības dienestā apstiprināšanai. 
Preiļu novada pašvaldības vides pārvaldības vecākā speciāliste Inese Jakovele pastāstīja, ka, ja latvāņi aug cita īpašnieka (fiziska vai juridiska persona) īpašumā, tad pašvaldība varētu piešķirt daļēju līdzfinansējumu, lai rosinātu cīnīties ar šo invazīvo sugu. Tāpat katra pagasta pārvalde jau šajā gadā savā budžetā paredzējusi finansējumu Sosnovska latvāņa ierobežošanas pasākumiem.
Ja fiziskās un juridiskās personas necīnīsies ar latvāņiem, pašvaldība viņus brīdinās, bet no 2025. gada pašvaldība izlases veidā pati centīsies ierobežot Sosnovska latvāņa izplatību fizisko vai juridisko personu īpašumos, piestādot tām rēķinu. 
Pavasarī Preiļu novadā sāksies informatīvās un izskaidrojošās kampaņas, kā arī pagastu pārvaldnieki informēs iedzīvotājus par šī invazīvā auga apkarošanu, teica I. Jakovele.