Zaļā palete – dabas, dzīves un cerības simbols

Latvijā vides aizsardzība vietējā līmenī ir kļuvusi arī par pašvaldību darba sastāvdaļu, un tai tiek veltīti vairāki projekti.
Ludzas novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vecākā projektu vadītāja Viola Andruščenko informē, ka šogad Ludzas novada pašvaldība sadarbībā ar Balvu, Smiltenes un Rēzeknes novada pašvaldības Viļānu apvienības pārvaldi īstenoja projektu “Green palette v.2.0.”, kura laikā katra pašvaldība realizēja virkni dažādu pasākumu, kas ir saistīti ar vides aizsardzību un dabu. Balvos akcentēta darbība saistībā ar brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustības attīstību, kas ir svarīga dabas resursu saglabāšanai. Smiltenē izstrādāta dokumentācija Titlejas ezera apsaimniekošanai. Viļānos un Ludzā organizēti izglītojoši pasākumi vietējiem iedzīvotājiem. Ludzas novadā notikuši vairāki pasākumi, kuros piedalījās vairāk nekā 200 cilvēku. Tāpat kā daba, arī tēmas bija ļoti dažādas. Maijā Ludzas parkā notika lekcija par vardēm ar grupas “Rupuči” koncertu. Jūnijā – lekcija par bioloģisko daudzveidību Latgalē. Jūlijā Ludzas parkā, lietum līstot, norisinājās lekcija par augiem mūsu dārzos, kā arī Ludzu apmeklēja Ingmārs Līdaka ar stāstiem par dzīvniekiem mums blakus. Augustā Pauls Timrots un Edgars Bergholcs stāstīja par saules paneļiem un elektrodzinējiem. Septembrī notika talka Gaismas dārzā, kur tika iestādīti ap 40 koki. Novembrī Ludzas kultūras namā varēja uzzināt par veselīgu uzturu, atkritumu šķirošanu un mantu “otro dzīvi”. Par šiem pasākumiem atbildīga bija Ludzas novada bibliotēka.
Savukārt Ludzas novada Tūrisma centrs sadarbībā ar SIA “Purvu bridēji” organizēja četrus pārgājienus Līdumnieku pagasta Kļešņīku purvā, kas iedzīvotājiem izraisīja lielu interesi. Izmantojot projekta ietvaros iegādātās purva kurpes un audio gidu, pārgājienu dalībniekiem bija iespēja nokļūt purva dziļākajās vietās, pašūpoties uz slīkšņām, paēst dzērvenes un uzzināt daudz jauna par purvu ekosistēmu. Vienā no pārgājieniem piedalījās arī Ludzas pilsētas vidusskolas 11. klases skolēni. Projekta laikā Ludzas novada Tūrisma centrs vēl arī izstrādāja brošūru ar pastaigu takām Ludzas novadā, atsaucoties uz pieprasījumu – pastaigas un pārgājieni kļuvuši ļoti populāri pēdējos gados.
Projekts noslēgsies 31. decembrī, bet pašvaldību iestāžu darbošanās vides izglītošanā un dabas pētīšanā turpināsies. 

Jūlijā pirtniece Ingūna Rauda Ludzas novada bibliotēkā vadīja meistarklases “Augu kosmētikas pagatavošana” un “Augu pielietošana ikdienā”


Elitas Zirnes foto