Atskatoties uz 2023. gadu Stirnienē

Šobrīd apkaimes iedzīvotājiem Stirnienes baznīca ir svarīgs garīgās un laicīgās kultūras centrs, kā arī vieta, kur satikties ar līdzcilvēkiem un būt kopā dažādu mērķu īstenošanā sabiedrības labā. 21. gadsimtā baznīcas loma nav tikai popularizēt un uzturēt kristīgās vērtības, bet arī aktīvi piedalīties sabiedriskajā dzīvē, palīdzot risināt sociālus jautājumus, rīkojot izglītojošus un kultūras pasākumus.
Stirnienes draudzē 2023. gadā veiksmīgi realizēti vairāki nozīmīgi projekti: koncerts “Dīvam un Tēvijai” (VKKF Latgales kultūras programma); Lietuvas Valsts kora “Vilnius” koncerts “Cerību dziesma” (VKKF); pēc draudzes prāvesta Artura Mozgas iniciatīvas tapis LEADER projekts “Stirnienes baznīcas lieveņa vienkāršota renovācija” (atbalsta Zemkopības ministrija, LAD, Varakļānu novada pašvaldība). Saviem spēkiem draudze uzturējusi baznīcas plašo teritoriju, saglābti bēdīgā stāvoklī esošie dievnama logi, izgatavoti Stirnienes kapsētai kapusvētku procesijas galdiņi, atjaunoti procesijas piederumi un ikdienā veikts daudz nemanāmu, bet nozīmīgu darbu. Notiekot faktiski brīnumam, ceļš no Stirnienes līdz Stirnienes Muižai 2 km garumā noklāts ar divkārtējo ceļa segumu jeb lauku asfaltu. Paldies visiem, pateicoties kuriem šī iecere izdevās un tika izpildīta darbos!
Vasarā jau 23. gadu bērnus un jauniešus pulcēja Stirnienes Dziedošās dienas, apgūstot un aktualizējot tradīcijas – maija dziedājumus pie krusta, Krustaceļu, Stundu dziesmas Dievmātei, psalmu dziedājumus par mirušajiem, kā arī sagatavojot lielisku koncertu dievnamā ar klasiķu un mūsdienu komponistu darbiem un koncertu Stirnienes pansionāta iemītniekiem. 
Stirnieni sakrālā tūrisma ietvaros apmeklējuši daudzi ekskursanti. Augustā Stirnienes dievnamu kā svētceļnieki apmeklēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un vēstniece pie Svētā Krēsla Elita Kuzma, lai noliktu ziedus pie godināmā bīskapa Boļeslava Sloskāna piemiņas plāksnes. Nosvinēta bīskapa Sloskāna 130. jubileja ar vairākām izstādēm draudzes namā, koncertiem, plašu konferenci un svinīgo dievkalpojumu ar bīskapa Jāņa Buļa, daudzu priesteru un viesu piedalīšanos. Varakļānu Mūzikas un mākslas skolas spožākie jaunie talanti sniedza Mātes dienas un Adventa pārdomu koncertu “Uz eņģeļa spārna”. Vairāku mēnešu garumā realizēts VKKF projekts “Cauri laikiem skan Saļmes Stērnīnē”, vēlreiz izdodot nošu krājumu un dubultdisku “Saļmes Stērnīnē”, aktivizējot kopīgas dziedāšanas tradīciju, intervējot apkaimes iedzīvotājus. Stirnienes apkaimei raksturīgo tautas kristietības tradīciju izzināšanu, apkopošanu, zinātniski pētnieciskās darbības turpināšanu un sabiedriskās aktivitātes atbalstīja VKKF tradicionālās kultūras nozares Jaunrades stipendija. Ziemassvētki un šis gads Stirnienē pateicībā izskanēs ar Ilzes Grēveles-Skaraines un Stirnienes muzikālo draugu koncertiem.
Paldies daudzajiem Stirnienes atbalstītājiem lūgšanās, dažādos darbos, padomos un finansiāli; paldies SIA “Alberts GS” darbiniekiem par veiksmīgi realizēto projektu; paldies dziedošajai un darbīgajai Stirnienes saimei. Kas labais no sirds dāvāts, lai, dāsni pavairots, atgriežas!
Veiksmīgu 2024. gadu vēlot, pateicībā Ieva Zepa, Stirnienes draugu biedrība.

Stirnienes “Dziedošās dienas 2023”

Bīskaps Jānis Bulis un priesteri (B. Sloskāna 130. jubilejas atcerē)

 

Ģimene, cilvēcība, draudzība = mīlestība! 
Pārdomājot godināmā bīskapa Boļeslava Sloskāna dzīvesstāstu, ieskanas trīs atslēgas vārdi.
Kā pirmais – ģimene. Bīskaps Sloskāns, tāpat kā visi cilvēki, nāk pasaulē ģimenē. Viņa vecāki ir labs dievbijības un uzticības paraugs mazajam bērnam, arī piedzīvojot grūtības. Otrs atslēgas vārds ir cilvēciskums. Bīskaps Sloskāns nezaudē savu cilvēcību pat visekstrēmākajos apstākļos padomju koncentrācijas nometnēs un raksta vecākiem: “Lūdzieties par mani, tikai bez bēdām un izmisuma. Esmu tik laimīgs, jo tagad es esmu spējīgs mīlēt visus bez izņēmuma, arī tos,  kas nav nekādu mīlestību pelnījuši.” Visbeidzot – draudzība. Ir viegli draudzēties, kad visiem viss ir labi. Bet īstus draugus atklājam tieši grūtībās. Bīskaps Sloskāns savās atmiņās par izsūtījumu Sibīrijā raksta, ka tad, kad apstākļi bija vissmagākie, “mēs cits citu atbalstījām garīgi”. 
Visas trīs šīs vērtības – ģimene, cilvēcība, draudzība – apvienojas vienā vissvarīgākajā, un tā ir mīlestība! Lai mums visiem izdodas iet savu svētuma ceļu tajā vidē, kurā esam mēs, saglabājot cilvēcību, rūpējoties par ģimeni un draugiem, paliekot mīlestībā! (Pēc grāmatas “Bīskaps Boļeslavs Sloskāns – gaisma šodienas pasaulei” materiāliem.)