VARAM ministre Inga Bērziņa apmeklēja Ludzas novadu

10. novembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa reģionālajā vizītē apmeklēja Ludzas novadu, lai tiktos ar deputātiem un apmeklētu novada infrastruktūras objektus.
Diskusijas laikā Ludzas novada pašvaldībā pārrunātas aktualitātes, budžets, skolu un sporta attīstība, transporta infrastruktūra un aktualitātes pierobežā.
Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Dukaļska informē, ka pirmais no apskates objektiem bija Ludzas pilsētas vidusskolas peldbaseins, kas ekspluatācijā nodots 2019. gada 30. decembrī. Šeit peldētprasmi bez maksas apgūst gan vispārizglītojošo skolu, gan pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi. Peldbaseins ir pieprasīts gan starp vietējiem, gan blakus novadu iedzīvotājiem.
Ludzas novada Sociālā dienesta Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā ministre iepazinās ar moderni un praktiski iekārtotām nodarbību telpām. Todien centrā svinēja Mārtiņdienu, aizvadītas radošās meistarklases un nodarbības, centra klienti viesiem sarūpēja pašu rokām darinātas dāvanas.
Ministre apmeklēja ražošanas kompleksu bijušās Linu fabrikas teritorijā, kas uzbūvēts projekta “Degradētās teritorijas revitalizācija un ražošanas zonas izveide Ludzas pilsētā” ietvaros, un apskatīja Ludzas viduslaiku pilsdrupas.
“Paldies Ludzai par Latgalei raksturīgo viesmīlību. Vērtīga saruna par pašvaldību vajadzībām, kam svarīgi rast labākos risinājumus – transporta infrastruktūras, sporta, tūrisma un uzņēmējdarbības attīstībai. Prieks par Ludzā paveikto – peldbaseina komplekss, kas dod iespēju iedzīvotājiem un jebkuram pilsētas viesim uzturēt aktīvu un veselīgu dzīvesveidu. Tāpat novērtēju pašvaldības plānu attīstīt ražošanas kompleksu “Ludza Wood”,” uzsver VARAM ministre I. Bērziņa.
Savukārt biedrības “Multa Veto” vadītājs Andris Toporkovs savā Facebook lapā “Ludzas Forums” publicējis ministres atbildes uz viņa uzdotajiem jautājumiem. 
“Saistībā ar īpašu atbalstu pierobežai ministre skaidroja, ka Latgales pašvaldībām būs papildu finansējums, vadoties no teritorijas attīstības rādītājiem (bet tikai pusē programmu no kopējā pieejamā miljarda). 
Vai pašvaldībām ir noteikts, cik tā var tērēt no sava budžeta vienas darba vietas radīšanai? – Uz šo jautājumu ministre atbildēja, ka jāskatās uz kopējo darba vietas pienesumu. (Konteksts: Ludzas novada pašvaldība no sava budžeta ieguldīja malkas ražošanas objektā “Ludza Wood” virs diviem miljoniem ar nosacījumu, ka tiks izveidotas 52 darba vietas, t.i. uz vienu darba vietu pašvaldība ieguldīja 40 000 eiro. Ņemot vērā, ka aizņēmums būs jāatmaksā ar procentiem, kopējā summa atmaksai būs ap četriem miljoniem).
Vai SIA "Ludza Wood" nebūs grūtību sameklēt darbiniekus, jo Latgales plānošanas reģiona uzņēmēji jau nevar nokomplektēt darba vietas ar darbiniekiem un ieved Latgalē trešo valstu pilsoņus? Uz to ministre atbildēja, ka Ludzas novadā esot reģistrēti 2000 Ukrainas pilsoņu, tāpēc darbinieku būtu jāpietiek.
Kontekstā ar to, ka Ludzas novada pašvaldība ilglaicīgi nenodrošina likumā noteiktās tauvas joslas darbību Lielā Ludzas ezera krastos pilsētas teritorijā, ministrei tika uzdots jautājums, cik ilgi pašvaldība drīkst neievērot likumu, līdz iejaucas VARAM. I. Bērziņa skaidroja, ka ministrija iejaucas tikai tajos gadījumos, kad pašvaldība pieņem pretlikumīgus lēmumus. Ja neapmierina pašvaldības darbs, pašvaldību vēlēšanās jābalso par citiem,” tā A. Toporkovs.

Janas Dukaļskas foto