Trušu audzēšana tīršķirnē un krustojumos

Cik svarīga ir tīršķirnes trušu audzēšana un krustojumi, stāsta biedrības “Trusis un citi” ciltsdarba speciālists Dzintars Rancāns.
Truši tiek audzēti galvenokārt gaļas un kažokādu ieguvei. Lai iegūtu daudz un kvalitatīvu trušu gaļu un izcilas kažokādas, jāaudzē tīršķirnes dzīvnieki, var pielietot arī rūpniecisko krustošanu, kad krusto vaislas tīršķirnes trušus, kas pieder pie dažādām “tīrām” šķirnēm. Krustojumus savā starpā nekrusto, jo ir neprognozējama produktivitāte un pasliktinās kažokādu kvalitāte.
Tīršķirnē audzē, saglabājot šķirnību, bet to uzlabo, izlasot vaislai aizvien labākus eksemplārus pēc vienas vai vairākām pazīmēm. Piemēram, dzīvmasa trīs mēnešu vecumā, trusēnu saglabājamība u.c. Ciltsdarbu Latvijā veic biedrību šķirnes trušu audzētavas, kurās uztur un uzlabo tīršķirnes dzīvnieku produktīvās pazīmes (piem. auglība, pienīgums). Veicot izlasi, cenšas uzlabot vienu vai divas pazīmes. Kad jau sasniegti zināmi rezultāti, pievēršas nākamajai pazīmei, citas pazīmes uzturot sasniegtajā līmenī.
Pamatganāmpulkā trušiem jābūt tīršķirnes, ar labu veselību, stipru ķermeņa uzbūvi, labi attīstītu kaulu sistēmu, eksterjera kļūdām, šķirnei raksturīgu ārējo izskatu. Trušus, kas neatbilst šķirnes prasībām pēc dzīvmasas, eksterjera, apmatojuma biezības, krāsas, izbrāķē. Slimus vai aizdomīgus uz saslimšanu dzīvniekus brāķē jebkurā vecumā un neskatoties uz kādām izcilām īpašībām.
Pāru atlase ir pārdomāta pārojamo tīršķirnes dzīvnieku izvēle, lai iegūtu vēlamās kvalitātes pēcnācējus. Darba gaitā atzīmē, kuri pāri dod vislabākos trusēnus, tad šādu pārošanu atkārto. Pāru atlasē pieturas pēc principa: labs ar labāko dod labākos dzīvniekus. Pāru atlasē var pielietot arī mērenu vai attālu inbrīdingu (tuvradniecisku pārošanu) uz izcilu priekšteci, lai pēcnācējos nostiprinātu tā labās īpašības.
Saprotams, ka ciltsdarbu var veikt tikai ar tīršķirnes trušiem, (izņemot gadījumus, kad selekcijas centros tiek veidotas jaunas šķirnes). Tīraudzēšana, vairākumā gadījumu, garantē šķirnei atbilstošus pēcnācēju produktivitātes rādītājus, ko nekad nevar teikt par krustojumu pēcnācējiem. Sevišķi jāpieturas pie tīraudzēšanas ar tādām šķirnēm, kā īsmatainie Rex un Angoras. Šīs šķirnes nevajadzētu krustot ar kādām citām, jo pasliktinās kažokādu un dūnvilnas kvalitāte.
Ja vēlamies krustot trušus, lai iegūtu lielāku diennakts piesvaru (heterozes efekts), jāizvēlas divas uz kombinatīvo saderību pārbaudītas tīršķirnes. Pētījumi pierāda, ka ļoti liela nozīme ir arī, kurai šķirnei pieder mātīte un kurai – tēviņš. Krustošanā iegūtos trusēnus realizē gaļā. Iegūtie pēcnācēji nav atstājami vaislai. Krustošanā iegūtās F1 mātītes var arī atstāt un krustot ar trešo tīršķirni. Šajā gadījumā saimniecībā jābūt trīs šķirnēm.
Ir iespējami ļoti daudzi starpšķirņu krustojumi. Par mātes šķirni izvēlas tādu, kuras dzīvniekiem raksturīga laba auglība, trusēnu saglabāšana, pienīgums. Par tēva šķirni – ar labām gaļas formām, ātraudzību, labu barības izmantošanu. Var ieteikt šādus krustošanas variantus (pārī – pirmais tēvs, otrā – māte): Jaunzēlandes baltais x Lielā šinšilla; Jaunzēlandes baltais x Burgundas; Jaunzēlandes baltais x Vīnes zilais; Jaunzēlandes baltais x Lielais marders; Jaunzēlandes baltais x Termondas baltais; Kalifornijas x Čehu albīns; Kalifornijas x Burgundas; Baltais milzis x Kalifornijas; Baltais milzis x Lielā šinšilla; Lielais sudrabotais x Kalifornijas; Aļaska x Jaunzēlandes baltais; Lielais marders x Burgundas; Burgundas x Jaunzēlandes baltais; Franču auntrusis x Kalifornijas; Lielā šinšilla x Vīnes zilais; Lielā šinšilla x Termondas baltais; Lielā šinšilla x Kalifornijas; Vīnes zilais x Šampaņas sudrabotais; Flandrs x Sudrabotie.
Visus krustojuma trusēnus labi jāēdina, lai būtu pietiekami olbaltumvielu muskuļaudu (gaļas) sintēzei. Trusēnus realizē gaļā 3–4 mēnešu vecumā, bet tos, kam viens no vecākiem ir “milzis”, var paaudzēt arī līdz 5–6 mēnešiem.
No visa augstāk minētā var secināt, ka ir jāaudzē šķirnes truši, kas garantē augstu dzīvnieku produktivitāti. Savukārt, gaļas iegūšanai, var izmantot arī trušu krustošanu, bet arī šim variantam nepieciešami tīršķirnes vaislas dzīvnieki.