Padomi lavandu ieziemošanai

Lai lavandas veiksmīgāk pārziemotu, lavandu saimniecības “Lavandervilla” saimniece Zane Gusta uzsver, ka ziediem bija jābūt nogrieztiem jau augustā, ja ziedu raža nav ievākta, tad krūmus tagad vairs nedrīkst apgriezt. Lavandas rudenī nevajag apcirpt, jo Latvijas apstākļos augošiem augiem, lietū nogrieztajos kātos uzkrājas mitrums un, uznākot salam, krūmiem izsalst saknes. 
Tāpat tagad nevajag steigties tās piesegt. Tikai tad, kad gaidāms ilgstošs kailsals, augus piesedz ar egļu zariem. Ja audzētājs pasteidzas un jau oktobrī ieziemo lavandas, tās nereti siltumā zem egļu zariem sāk zaļot. Kad decembrī, janvārī uznāk sals, augi iznīkst. 
Nekādā gadījumā lavandas pirms ziemas nedrīkst apbērt ar mulču, koku lapu vai komposta kārtu, jo šāds segums uztur ļoti daudz mitruma, bet lavandai nepatīk mitra augsne, tā var aiziet bojā nopūstot.
Jāņem vērā, ka lavandu pārstādīšanas laiks jau sen garām, ja tas nav izdarīts, tad šis darbs jāatliek uz pavasari – maiju (augi vēlu mostas), pretējā gadījumā tās neiesakņosies, ziemā aizies bojā. No ziemas seguma lavandas atbrīvo aprīlī, maijā, kad kļūst silts. Šajā laikā izgriež nosalušās augu daļas. Ja augi ir pelēki, izskatās šķietami beigti, nevajag steigties tos izraut. Jāpagaida līdz jūnija sakumam, līdz tie sāk mosties. Ja arī tad neparādās neviens zaļumiņš, cerēt uz atdzīvošanos gan vairs nav jēgas.
Lavandām lielāku ziedu ražu var ievākt, sākot no otrā trešā gada. Zane Guste bilst, ka griešanas augstums atkarīgs no krūma vecuma. Piemēram, divgadīgus stādus drīkst apcirpt 10 cm augstumā. Arī vecākus augus nevajag apgriezt līdz ar zemi – tiem jāatstāj neskarts lapotais puduriņš, izgriež tikai ziedkātus. “Lavandas sāk ziedēt jūnijā. Augustā, kad ziedēšana iet uz beigām, audzētāji bieži vien novelk līdz pēdējam brīdim un maksimāli ilgi priecājas par šo puķu krāšņumu dārzā. Noziedējušos ziedus, kas krūmus padara neglītus, viņi apgriež tikai septembrī. Tādējādi, kad parādās pirmās salnas, augi ātri vien izsalst. Pareizāk būtu lavandas rudenī atstāt neskartas. Reizēm tā var tikt pie jauniem stādiņiem, jo lavandas mēdz pavairoties ar pašizsēju,” skaidro uzņēmēja.
Latvijas apstākļiem vispiemērotākās ir šaurlapu lavandas (Lavandula angustifolia). Pārbaudot vairākus gadus, saimniecībā “Lavandervilla” par ziemcietīgāko atzīta šķirne “Hidcote”, kas veido līdz 30 cm augstus, blīvus krūmus ar stāviem, stingriem ziednešiem. Lavandām piemērotas smilšainas, gaisa caurlaidīgas, barības vielām nabadzīgas augsnes. Tās slikti aug mālainā zemē, jo tā ir smaga un mitra. Vietai jābūt saulainai, aizvējotai. Ļoti labi pārziemo žogmalē iestādītie augi, kur tiem tiek klāt daudz saules gaismas. Atklātās vietās, kur pūš stipri, auksti vēji, lavandas iet bojā. Lavandas ir pieticīgi dienvidu zemes augi, un papildmēslošana tām nav vajadzīga. Piemājas dārzos šīs ziemcietes ieteicams stādīt starp rozēm, jo atbaida dažādus kaitēkļus, to skaitā kurmjus.


Informācija: praktiski.lv