Rēzeknē aizvadīta domnīca sociālā darba uzlabošanai

Lai kopīgi diskutētu par sociālā darba kopienā pirmajiem rezultātiem, ieguvumiem iedzīvotājiem un pašvaldībai, kā arī kopīgi ģenerētu radošas idejas tam, kā šo sociālā darba veidu novadā uzlabot, Rēzeknē, Latgales vēstniecības GORS telpās, 11. oktobrī aizvadīta domnīca “Vēlās brokastis ar savējiem. Iedzīvotāji, kopienas, pašvaldība – kā vienam otru sadzirdēt?”. 
Uz domnīcu, kas norisinājās komunikācijas treneres un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas docētājas Ivetas Graudiņas vadībā, bija pulcējušies Rēzeknes novada nevalstisko organizāciju pārstāvji, Rēzeknes novada domes deputāti, Sociālā dienesta darbinieki, pašvaldības un Labklājības ministrijas pārstāvji, kā arī aktīvākie novada iedzīvotāji.
Domnīcas diskusija izkristalizēja virkni problēmu, kas ir vienojošas daudziem no novada pagastiem, tostarp gados vecāki vientuļi cilvēki, kuriem ir grūtības iekļauties kopienā infrastruktūras, informācijas un atbalsta trūkuma dēļ, cilvēku noslēgtība – apzināta vai neapzināta distancēšanās no kopienas dzīves. Tāpat bieži izskanēja aicinājums vairāk strādāt ar jauniešiem, radot centrus vai citas vietas ārpusskolas aktivitātēm un jēgpilnām laika pavadīšanas iespējām.
Svarīgi, ka klātesošie arī atzina, ka pozitīvas pārmaiņas visos šajos līmeņos potenciāli var risināt tieši sociālais darbinieks kopienā: apzinot kopienas iedzīvotājus un viņu problēmas, saskatot šo izaicinājumu potenciālos risinājumus, un iesaistot pašvaldību vai pašus vietējos iedzīvotājus. Būtiska atziņa bija arī tā, ka daudzi novadnieki ir gatavi palīdzēt un atbalstīt līdzcilvēkus, taču nereti trūkst vienotas informācijas telpas, kas cilvēkus savestu kopā, informē projektu vadītāja Linda Miltiņa (Baltic Communication Partners).