Boksa klubs “13. raunds” – vieta, kur sakārtot ķermeni un gūt pozitīvismu

Boksa klubs “13Th Round” Preiļos sāka darboties septembrī pirms trim gadiem. Šovasar tas vēra durvis citās, daudz plašākās un ērtākās, telpās Liepu ielā 22. Raimonds Šņepsts, kuram “13. raunds” bija senlolots sapnis, atzīst, ka patiesībā vietas visu ideju realizēšanai vajadzētu vēl vairāk. Bet tas jau būs tālākas nākotnes risinājums. Kā norit kluba ikdiena un vai ir iemantota stabila vieta novada sporta dzīvē?
Tā sabiedrības daļa, kas ir aktīva plašsaziņas tīklos, ar “13. raundu” nav jāiepazīstina, informācija par nodarbībām, treniņiem, jauniem piedāvājumiem izplatās ātri un tālu. Nodarbību apmeklētāju skaits ir ievērojami pieaudzis un turpina paplašināties. Īpaši pēcpusdienās, kad beidzas mācības izglītības iestādēs, kā arī vakaros, kad darba diena galā strādājošajiem, Liepu ielā 22 iet visai aktīvi. Nav arī tā, ka visi nāk tikai boksēties vien – klubā tiek piedāvātas nodarbības trenažieru zālē ar profesionāliem treneriem, fitness, ir sauna, var izbaudīt masāžu, vieta arī jogas nodarbībām. Raimonds Šņepsts uzsver, ka Preiļos ļoti pietrūkst sporta jomas speciālistu. Jā, ir sporta skolotāji, bet treneru, kuri vadītu, piemēram, privātas fitnesa nodarbības, nav. Esošie vairs nevar palielināt savu slodzi.
“Cilvēkiem ir liela interese, viņi vēlas uzlabot muskuļu tonusu, trenēties un grib to darīt pareizi, lai negūtu traumas. Tāpēc profesionāļa klātbūtne ir nepieciešama,” saka Raimonds, piebilstot, ka nodarbību apmeklētāju vecuma amplitūda ir ļoti plaša. “Es zinu, kādam jābūt mūsdienīgam sporta klubam, kādam tam jāizskatās. Tāpēc tika nolemts paplašināties tagadējos apmēros, lai gan mana nākotnes vīzija rāda, ka ar laiku būs nepieciešams apgūt arī ēkas otro stāvu. Tad gan tiks sasniegts kaut kas priekš Preiļiem pa īstam foršs.”
Tagadējais trenažieru zāles aprīkojums iegādāts, pateicoties “Leader” programmas atbalstam, taču telpu remonts un pielāgošana veikta par privātiem līdzekļiem, kur daļu naudas ziedojuši Raimonda draugi un kluba atbalstītāji. Viņu vārdi lasāmi uz plāksnes kluba foajē. Iekštelpu interjera ideju autors un arī izpildītājs lielākoties ir Raimonds pats, šādā veidā atklājot arī savu māksliniecisko pusi. “Man šķiet, ka “13. raunds” ir unikāls klubs Latvijā ar savu familiaritāti. Citur telpas ir perfekti “stīvas”, tad arī apmeklētāji tādi sāk justies, bet mana ideja, lai cilvēkiem šeit patiktu uzkavēties, lai būtu māju sajūta, lai viņi nevēlētos iet projām. Ceru, ka tas lielā mērā ir izdevies,” saka Raimonds Šņepsts.
Boksa kluba telpas ir viena no retajām publikai pieejamajām vietām Preiļos, kur pēc tumsas iestāšanās redzami spilgti izgaismoti logi, kur kūsā dzīvība. Lai arī tā ir privāta iestāde, no malas raugoties, gribētos redzēt arī pašvaldības ieinteresētību, atbalstu. Raimonds ar savu aktīvo darbošanos uzņēmies daļu no pašvaldības iestāžu funkcijām. Viņš stāsta, ka boksa treniņos iesaistījis bērnus, kuri bija palikuši, kā saka, aiz borta. Tie ir romu tautības bērni, kuru vecāki nevar samaksāt par nodarbībām, bērni, kuriem ir liekais svars, un šī iemesla dēļ viņi nespēj turēt līdzi sporta skolas prasībām. “Šie bērni nepavada laiku uz ielām vai stundām ilgi pie datora, klubā viņi ne tikai trenējas, bet arī socializējas. Pamazām veidojas kopienas sajūta, kas pašreizējos apstākļos ir tik ļoti nepieciešama. Protams, svarīgs arī audzinošais aspekts, jo kluba vārdu nedrīkst nomelnot. Audzēkņi to saprot un ņem vērā,” teic Raimonds.
Izstaigājot boksa kluba telpas, bija iespēja pārliecināties, ka arī dienas vidū notiek nodarbības, ka nāk jauni apmeklētāji. Tātad Liepu iela 22 ir vieta, ko cilvēki atklājuši sev par labu esam – vieta, kur sakārtot ķermeni un gūt pozitīvu lādiņu. Starp citu, pensijas vecuma apmeklētājiem trenažieru zāle ir par baltu velti!


Lidijas Kirillovas teksts, foto no R. Šņepsta personīgā albuma