Rikavā izskanēja dzīvais dzejas almanahs

22. septembrī Rēzeknes novada Rikavas kultūras namā notika Dzejas dienām veltīts pasākums jeb dzīvais dzejas almanahs “Mēs laikā, laiks mūsos”, kurā klātesošos priecēja daudzi Latgales dzejnieki. 
Pasākumu vadīja dzejniece Līvija Liepdruviete (īstajā vārdā Līvija Smirnova). Viņa atklāja, ka ideja par šo pasākumu radusies, pateicoties sarunām ar daudziem radošiem cilvēkiem, kuri atzinuši, ka septembrī labprāt tiktos kādā Dzejas dienām veltītā pasākumā. Jāpiebilst, ka savulaik Rēzeknē ikgadējos dzejas almanaha “Rēzekne” prezentācijas svētkos satikās Latgales un citu novadu dzejnieki, daloties savos radošajos darbos, iepazīstinot ar jaunākajām grāmatām, sveicot kolēģus dzīves jubilejās. Dzejas almanaha tradīciju ieviesa un uzturēja dzejniece un Rēzeknes Goda pilsone Olga Orsa (Olga Afanasjeva), vēlāk veidot krājumu un vadīt grāmatas prezentācijas svētkus viņai palīdzēja arī L. Liepdruviete. Tā kā kopš 2019. gada dzejas almanahs “Rēzekne” vairs neiznāk (pavisam tika izdots 21 dzejas krājums), tad radās ideja atjaunot šo skaisto tradīciju. 
Pasākuma laikā L. Liepdruviete uzsvēra, ka šoreiz gan grāmata neiznāks, tomēr ir svarīgi veidot dzīvo dzejas almanahu – reizi gadā satikties un katram dalīties ar savas radošās pasaules bagātību, iedvesmojot līdzcilvēkus un sevi. Pasākumā dzeja skanēja latviski, latgaliski un krieviski, atklājot katra autora pasaules skatījumu, dzīves vērtības un domu lidojumu. Pirmajā dzīvās dzejas almanaha pasākumā ar saviem dzejoļiem priecēja: Ieva Trimalniece, Janīna Dukule, Aija Mikele-Strušele, Juoņs Ryučāns, Evelīna Visocka, Maruta Avramčenko, Rikavas jauno literātu kopas “Dzejas garša” dalībnieki, Veneranda Rinša, Mārīte Strode, Inga Kaļva-Miņina, Biruta Irbe, Arvīds un Kristīne Gļaudas, Svetlana Skačkova-Marčenko un Līvija Liepdruviete. Par muzikālo noformējumu bija parūpējies jaunais mūziķis Imants Spīčs, kuram klātesošie dziedāja līdzi, apvienojoties nelielā korī. 
Pasākuma izskaņā klātesošie nolēma, ka pēc gada atkal satiksies, ļaujot dzīvajam dzejas almanaham pārtapt par skaistu tradīciju, kas izkrāsos Dzejas dienu mēnesi. 

Ingas Kaļvas-Miņinas teksts, publicitātes foto