Preiļos pasniedza Jāzepa Pīgožņa balvu

16. septembrī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā pasniedza konkursa “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” galveno balvu, un šogad to saņēma rīdziniece Anna Afanasjeva ar ainavu “Pie jūras”.
Annai Afanasjevai tika pasniegta medaļa un naudas balva (3000 eiro pirms nodokļu nomaksas). Viņa uzsvēra, ka bieži glezno cilvēkus un pašportretus vidē, kuru ierauga ik rītu, tāpat viņai patīk gleznot lielas acis, jo tās ir dvēseles spogulis. Žūrijas pārstāve Sandra Krastiņa atzina: “Uz ainavu nevar tikai skatīties, mēs ainavā dzīvojam.” Savukārt žūrijas komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Naumovs laureātes darbu raksturoja tā: “Cilvēks ir kā dabas un ainavas sastāvdaļa, un sieviete šajā gleznā ir kā daba, un daba ir kā sieviete.”
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka šogad konkursā “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” piedalījās 135 mākslinieki ar 227 darbiem. Šobrīd muzejā ir skatāma šī konkursa ainavu izstāde. 

Todien sumināja arī jauniešu konkursa (tas notika sesto reizi) laureātus, un šogad 1. godalga piešķirta Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas audzēknei Erlinai Mariannai O’Salivanai ar gleznu “Rīta ēnas”, 2. godalga Jaņa Rozentāla Mākslas skolas audzēknei Kristiānai Rutkai ar ainavu “Liepājas horizonts”, bet 3. godalga Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” audzēknei Janai Tolmantei ar darbu “Dzestrais rīts” un Latgales Mūzikas un mākslas skolas audzēknei Ariandai Jegorovai ar darbu “Miegains rīts”. Viņas atbalstīja skolotāji Anatolijs Zelčs, Madara Gulbis un Dace Pudāne. Laureātēm pasniegtas naudas balvas, visiem konkursantiem – Atzinības un Pateicības raksti.
Jāpiebilst, ka konkurss “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” notiks arī nākamgad, un tā būs jau jubilejas desmitā reize.

Anna Afanasjeva ar balvu un pašas ainavu “Pie jūras” 

Māksliniece Agra Ritiņa ar savām Latgales Mūzikas un mākslas skolas audzēknēm – konkursantēm Erlinu Mariannu O’Salivanu, Elitu Popovu un Signiju Kulačkovsku 

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, foto no Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja albuma