Daugavpilieši Rīgas ielu ietērpa desmit toņos

Visu novakari zīmēja, muzicēja, demonstrēja... improvizēja

16. septembrī Daugavpilī jau desmito reizi notika Rīgas ielas svētki, un šoreiz ar izgaismotiem namiem, koncertiem, kino, kulinārijas un citām mākslām daugavpilieši piepildīja svētku moto “10 toņi pilsētai”.
Rīgas iela no Stacijas vai Vienības laukumiem aizved līdz Dubrovina parkam, tāpēc tur pēcpusdienā sākās garšu festivāls ar vēl nebaudītiem vai tradicionāliem ēdieniem, mini koncertiem, lielajām dārza spēlēm un sarunām pie kafijas. Turpat atrodas Novadpētniecības un mākslas muzejs, un šoreiz tā saime piedāvāja apskatīt mākslinieču kvarteta V.I.V.A. gleznu izstādi “Mākslas garša”.
Dodoties atpakaļ, jau no Ģimnāzijas ielas līdz Stacijas laukumam varēja baudīt mākslu un aktivitāšu miksli – skvērā pretī Svētā Pētera ķēdēs baznīcai pie pasta ceļa Sanktpēreburga–Varšava karietes rosījās grāfi un grāfienes, bet pati baznīca skanēja ar simfoniskā orķestra “Daugavpils Sinfonietta” atskaņoto mūziku un bija izgaismota tāpat kā citas Rīgas ielas ēkas. Šīs baznīcas plebānijas siena kalpoja kā ekrāns, kurš demonstrēja senas pilsētas fotogrāfijas. Jāiestarpina, ka tās varēja redzēt arī kāpņu strūklakā Rīgas ielas izskaņā. Visas ielas garumā rosījās mākslinieki, amatnieki un kulināri, kuri mudināja izmēģināt jaunas prasmes. Skanot dīdžeju atskaņotajai mūzikai, tapa grafiti zīmējumi uz Daugavpils satiksmes autobusiem. Tovakar varēja bildēties ar dzīvām skulptūrām un pie stilizētajiem, Špoģu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu veidotajiem vides objektiem (ziediem, laivas un zivīm). Uzrunāja arī vairāku namu logi un balkoni ar dzīvo skulptūru miniizrādēm, senie spēkrati un muzikālais auto, kuru pavadīja baikeru svīta. 
“Vietējās Latgales Avīzes” uzrunātie daugavpilieši un viesi bija vienisprātis, ka Rīgas ielas svētkos varēja piedzīvot dažādu Daugavpili tās toņos, skaņās, tēlos, garšās, radošumā... noskaņā.

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto