Hektārs ziedošu asteru Ludzā

Kristīne Ģēģere stādaudzētavā “Ludzas rozes” aprūpē asteru dārzu, kas aizņem veselu hektāru zemes un kurā iestādīti aptuveni 100 000 asteru stādu. Kristīne ar puķu audzēšanu nodarbojas jau teju 30 gadus, lielākoties priekšroku dod vasaras puķēm. Te aug gan dālijas, gan cinnijas, gan rozes, bet šogad visvairāk izceļamas tieši asteres.
Patiesībā, tas viss izvērties gluži likumsakarīgi: “Katru gadu iestādām ap 50–60 tūkstošiem stādu, taču šogad sēklas sūtīju no Vācijas, kur minimālais daudzums no vienas šķirnes ir 10 000 sēklas. Tā kā asteru sēklas nedrīkst uzglabāt, bija uzreiz jāsēj visas.”
Process bijis gana laikietilpīgs: “Kopā te strādājam vien četri cilvēki. Marta vidū sākām sēt pa vienai sēkliņai kastītēs. Kurinājām siltumnīcas un audzējām stādus. Maija beigās, kad kļuva siltāks, sākām stādīšanu ārā. Tā aizņēma aptuveni divas nedēļas laika. Dārzā izmantojam pilienu laistīšanas sistēmu, caur to veicam arī mēslošanu, ja rodas nepieciešamība,” stāsta saimniece. Viņa arī atklāj, ka ravē asteres tikai vienu reizi sezonā. Iepriekš ravējuši divas reizes, taču Latvijā beidzamajos gados kļuvis arvien vējaināks – rudenī, kad asteres pielīst, tās kļūst smagākas un lielā vējā nolūst, taču, ja pa vidu ir atstāta garāka zāle, tad tā kalpo kā “aizsargmūris” un pasargā ziedus no bojāejas.
Sākotnēji puķes audzētas vien pārdošanai – saimniecība piedāvā grieztos ziedus, taču cilvēki, kas te paviesojušies, rosinājuši atvērt to arī apskatei plašākai sabiedrībai, jo hektārs ziedošu asteru izskatās patiešām iespaidīgi, iespējams, tas ir lielākais šāds dārzs visā Latvijā. Kristīnei tas ir gan vaļasprieks, gan darbs vienlaikus.
Lai asteres skaisti ziedētu, jābūt svaigām un veselām sēklām, norāda Kristīne, pretējā gadījumā jau asniņi būs slimīgi un vārgi. Svarīgi arī mēslot un laistīt, jo īpaši laikā, kamēr stādi vēl ir mazi. Paralēli jādomā arī par cīņu ar kukaiņiem un slimībām, šogad kukaiņu esot īpaši daudz.
Ja vēlaties klātienē redzēt, kā izskatās hektārs asteru, tad sava ierašanās jāpiesaka iepriekš, zvanot uz tālr. 22417861.
Informācija – praktiski.lv