Tematiskais pasākums “Uz dārziem pēc idejām!” Ludzas novadā ir izskanējis

20. augustā notika brīnišķīgs brauciens pa Ludzas novada daiļdārziem. Ieejot Helēnas Sarksnes gadu desmitiem lolotajā elegantajā pilsētas daiļdārzā, elpa aizrāvās no elegances un izsmalcinātības. Atpūtas stūrītis ar čalojošu strūklaciņu, graudzāles, akmensdārza augi un ziedošie daudzgadīgie augi papildina cits citu, un īpašu mieru tam piešķir fonā augošie košumkrūmi. Helēna atzīst: kādas tik modes tendencies nav skārušas dārzus, taču ne viss ir jāievieš savos dārzos. Vai eksistē viegli kopjams dārzs? Diez vai! Pat šķietami dabiskā, “savā vaļā” augošā dārzā darba ir papilnam.  
Ināra Mikažāne aicināja savā ainaviski koptajā un lolotajā dārzā Ludzas pievārtē. Viņa kopā ar māsu saimnieko vectēva mājās, tāpēc vectēva stādīto seno koku paēnā izvēlējusies stādīt ēncietīgus augus. Inārai ir liela hostu un citu ēnmīļu kolekcija, saulainākajā vietā plešas liliju un peoniju kolekcijas. Teritorija, kā jau laukos, ir ļoti plaša, tāpēc ir, kur izvērsties. Sava vieta izvēlēta skujeņu stādījumiem, ap dīķi aug flokši, dienziedes, krastkaņepes…. Nav iespējams nosaukt visas augu sugas un šķirnes, tāpat kā nav iespējams aptvert, cik fiziska darba un kādu laika plānošanu prasa šis daiļdārzs.
Vijas Metlānes dārzs “Kamenēs” (Blontos) ir piesaistījis ikviena ciematnieka un viesa uzmanību – no košajām puķu dobēm nav iespējams atraut skatienu. Vijai tuvi ir dažādi mazās arhitektūras elementi dārzā – lapene, soliņi, tiltiņš… Apbrīnas vērti ir pašas veidotie lielie betona puķu podi, kā arī eksperimenti ar mulčas materiāliem: izrādās, dobes var nosegt ne tikai ar mizām, bet arī ar šķeldu, pašas vāktiem priežu čiekuriem un vīngliemežu čaulām. 
Turpat kaimiņos saimnieko Jana un Konstantīns Beļski. Viņu dārzs nav daiļdārzs pierastajā izpratnē, taču vide padarīta krāsaināka un stilīgāka ar dažādu rokdarbu palīdzību: augļukoku stumbri ietērpti raibos adītos mētelīšos, cauri dārzam stiepjas svētku karodziņu virtenes, kas šūtas no krāsainām auduma lupatiņām, pečvorka tehnikā darināti galdauti un krēslu spilventiņi… Kā saka Jana – svētku sajūta garantēta.  
Ar jauku uzņemšanu mūs sagaidīja arī vietējie uzņēmēji: Edgars Romanovskis “Mežvidu tomātu” siltumnīcās ar zinošu ekskursiju savā saimniecībā un pārdomām par politiķu attieksmi pret uzņēmējdarbību, kā arī saimniecība “Ludzas Rozes” ar ziedošu asteru laukiem, rožu siltumnīcām un saimnieku pārsteidzošo enerģiju.  Tiem, kas vēlējās, tika piedāvāta iespēja iegādāties stādus. 

Ināras Mikažānes “Pūrmalās” pasākuma apmeklētājiem bija daudz jautājumu un… klusas apbrīnas
Līgas Kondrātes foto