“Klajumu” vērtība – Kumeļu rotaļas

26. augustā Kaplavas pagastā, zirgu sētā “Klajumi” notika zirgu un dabas izrāde “Kumeļu rotaļas”, un šoreiz to apmeklēja vairāk cilvēku, nekā iepriekšējos gadus.
Zirgu sētas “Klajumi” saimnieki Ilze Stabulniece ar ģimeni šo pasākumu iedibināja 2012. gadā ar domu dāvināt iedzīvotājiem (pasākumu var apmeklēt bez maksas) tautisku, spilgtu, tematisku notikumu ar teatralizētiem uzvedumiem, zirgu audzēšanas tradīciju un prasmju izzināšanas pasākumiem, degustāciju un mūziku. Šogad apmeklētājus, kuri bija sabraukuši no dažādiem Latvijas novadiem, priecēja trīs ainas “Māksla zirgu stallī”, “Māksla būt zirgā” un “Māksla zirgu sētas ķēķī”. 
Šogad Kumeļu rotaļas notika ar Sēlijas kultūras programmas atbalstu un, kā ierasts, tās veidoja režisors Arvīds Babris ar latvisko mūziku un režisore un pasākuma vadītāja Dace Kokle ar zirgu un cilvēku dižošanu. 
Ilze Stabulniece uzsvēra “Vietējai Latgales Avīzei”: “Izrādes 12 priekšnesumus demonstrēja gan jaunie, gan vecākie jātnieki no “Klajumiem”, kā arī no Jēkabpils, Bebrenes, Rīgas un Daugavpils. Jāšanas sporta kluba “Gaita” saime no Bebrenes atveda septiņus zirgus, lai iepriecinātu skatītājus un rādītu brīnumainus numurus ar trīsgadīgās zirgu vārdotājas Kiras Izabellas uzstāšanos, šķēršļu pārvarēšanu un džigitēšanas trikiem. Visus apbūra volizētāja Poļina Šišļaņņikova ar savu veiklību un lokanību ne tikai uz koka zirga, ko varēja izmēģināt arī skatītāji, bet arī uz ļoti kustīga un gana tramīga sporta zirga. Pasākuma “naglas” bija “Klajumu” astotnieks ar astoņiem zirgiem un astoņiem jātniekiem un, protams, apburošā Katarina Agapova ar zirgu Populāru. No sajūsmas, saviļņojuma un gandarījuma gribējās raudāt, spalvas man uz rokām te cēlās, te gūlās, ovācijas skanēja nepārtraukti no simtiem skatītāju. Es esmu sajūsmā, ka “Klajumu” fani un draugi, kā arī visi zirgu un dabas mīļi, kas piedalījās, noticēja mums un pieņēma uzaicinājumu. Tā ir īsta tradīcija! Jau nākamgad – atkal ar jauniem pārsteigumiem un priekšnesumiem – būs Kumeļu rotaļas “Klajumos” pēdējā augusta sestdienā plkst. 15.00!”
Dace Kokle atzina: “Kumeļu rotaļās mēs tiekamies 12. reizi, un šoreiz mēs bijām sagatavojuši 12 priekšnesumus, turklāt “Klajumi” dižojas ar savu novadu. Mūsu zirgu un dabas izrāde šogad ir veltīta Sēlijai. Tā ir vēsturiskā zeme, salīdzinoši nesen tikai nostiprināta likumā. Sēlija ir Latvijas tālākais Dienvidaustrumu novads, Augšdaugavas kreisais krasts – sava veida Latvijas vārti un vizītkarte. Protams, ka vēsturiski sēļi šeit ir dzīvojuši pamīšus ar latgaļiem, un daudzi joprojām arī šo daļu uzskata par Latgali. Bet vai tas var traucēt “Klajumiem” pagājušā gada Latvijas braucamās šķirnes ķēvītes Seldas kumeļu nosaukt Sēlijas vārdā. Suminājām šī gada Kumeļu rotaļu galvenos dalībniekus – Floras puisīti Safrānu un, protams, Seldas skaistuli Sēliju. Lai gods un slava Latvijas braucamajiem zirgiem.”

“Klajumu” saime zirgu parādē

Bebrenes jāšanas sporta kluba “Gaita” meiteņu priekšnesums

Egitas Terēzes Jonānes teksts, publicitātes foto