PVD uzsāk meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu

Pārtikas un veterinārais dienests ir uzsācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Valsts austrumu pierobežā, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, tiek izvietotas ēsmas ar vakcīnu, kas satur novājinātu trakumsērgas vīrusa celmu. Vakcīnas ir paredzētas savvaļas dzīvniekiem, galvenokārt lapsām un jenotsuņiem, jo tie ir galvenais trakumsērgas rezervuārs dabā.
Vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, tomēr, to apēdot, dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta. Vakcīna nav bīstama arī cilvēkam un apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu, kas ēsmas iekšpusē ir šķidra – tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta.
Pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta – pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem – 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) 2015. gadā Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.