Silmalas pagastā ierīko tematisku fotovietu 

Šonedēļ pāris kilometru no Maltas centra (Viļānu virzienā, uzreiz pie norādes “Silmalas pagasts”) ikviens garāmbraucējs aicināts apstāties krustcelēs un vasaras izskaņā izbaudīt saules[puķu] lauku – izpļautu taciņu labirintu. Idejas autore un īstenotāja ir Silmalas pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Natālija Stafecka. 
Cilvēki ir noilgojušies pēc gaišām krāsām. To apliecina interese, ar kādu ātrumu tiek iemītas taciņas un sūtītas bildes konkursam vietnē Facebook. Kā izrādās, nevajag projektu (birokrātija bieži vien sabojāja ideju), pietiek ar radošu domu, ģimenes atbalstu un līdzcilvēku atsaucību. Natālija saka paldies visiem, kas pielika roku skaistuma tapšanā: mīļajam vīram par atbalstu, palīdzību pat tādā karstajā graudu kulšanas periodā, atļauju bez ierobežojumiem radoši izpausties visā saulespuķu laukā; par durvīm Tatjanai Rebezovai (Ružina) un Stefānijai Meldrei (Malta); par koka konstrukciju izgatavošanu un uzstādīšanu Edgara Nizina zemnieku saimniecībai un personīgi strādniekam Vjačeslavam Jakušenokam, kā arī par saulespuķu sēkliņām “Latrapsam”.
“Vietējā Latgales Avīze” jau reiz vēstīja par Stafecku ģimeni, tomēr šoreiz vien fakts, ka Natālijas un Aivara ģimenē aug četri dēli un pusotrgadīga meitiņa–peciņa. Lai arī Natālija arī pirms meitiņas piedzimšanas bija aktīva un radoša (vadīja Silmalas KN, dažādas meistarklases utt.), tomēr mazulītes ienākšana sievietes apziņā atvērusi jaunus horizontus. Un nupat tapusī instalācija tam ir pierādījums. 

   
Zemesgabalu Stafecku ģimene nomā un šogad jau grasījušies atteikties no tā, tomēr Natālija pierunājusi vīru vēl paturēt un sasējuši saulespuķes. Lielu cerību nebijis, arī laikapstākļi cēlajiem ziediem neļāva izpausties, taču, kad sācis uzlīt, tīrums pārvērties un idejas pabirušas. “Sākumā domāju uzstādīt vienkārši lielas šūpoles, lai cilvēki piestāj pie zīmes “Silmalas pagasts”. Bet saulespuķu augšanas ātrums ieviesa korekcijas. Tad prātā ienāca fotorāmis, kuru varētu likt ar saulespuķēm fonā. Daudzās durvis “atnāca” necerēti – pēdējā brīdī pēc aicinājuma sociālajā vietnē Facebook. Nu, un tad jau nebija atpakaļceļa – vajadzēja visas dāvinātās pārdomāt tematiski. Tā ka brauciet, staigājiet, fotografējieties. Tā gribas, lai manā dzimtajā pagastā būtu vairāk šādu vilinošu vietu! Īpašs prieks par jauniešiem, kas nāk, brauc šurp, un par to, ka visi ir saudzīgi pret Dabas mums doto skaistumu,” saka Natālija.
Arī šī gada 29. jūnijā Natālijas izveidotā un uzturētā grupa “Silmaliešu laiks” vietnē Facebook pagastu nu atklāj pilnīgi citā gaismā. Te sastapsiet ierakstus ar pamanīto pozitīvo apkārt, piemēram, pateicība sievietei, kura gadiem brīvprātīgi uztur puķudobes; par šīgada augstskolu beidzējiem, kuru saknes ir pagastā; par jaunieti, kura vienīgā no pagasta šogad piedalījās dziesmusvētkos; par senioriem, kas šogad izglābuši stārķēnus; par diviem brāļiem, kas ierīkojuši briežu dārzu; par pagasta Annu sanākšanu; konkurss “Silmalas sēņotāji” un pat pausts prieks par ceļā sastapto dubultvaravīksni… Tikai biežāk jāgrib pamanīt labo!
No vides instalācijas īstenojuma arī virmo labestība – vienkārši saules ziedu lauks cilvēkiem par prieku! Taču process nebūt nav apstājies, vēl ir idejas, kas gaida piepildījumu šovasar. Tā ka vēl paspēsiet izbaudīt pozitīvo auru. Turklāt jūs tur sagaida gan humorfrāzes, gan filozofiskas rindas – sākot ar to, ka ikviens, kurš nostāsies rāmītī, ir “Dabas meistardarbs”, līdz pat aicinājumam piezvanīt tuviniekiem, jo laiks steidzas… Steigsimies arī mēs, bet – lēnām!
 

Skaidrītes Svikšas teksts, publicitātes foto