Preiļu novada ļaudis sumināja par sakoptiem īpašumiem

Jau divpadsmito reizi notika konkurss “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā”

19. augustā Preiļu 95. dzimšanas dienas koncertā tika sumināti konkursa “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā” laureāti.
Žūrijas pārstāvji – Preiļu novada domes Nekustamā īpašuma daļas vadītāja Vita Pastare un Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Rožinskis – atzina, ka visi laureāti darba jundā rod laiku arī dailei.
Grupā “Ģimenes mājas pilsētu un ciemu teritorijā” pirmā vieta piešķirta Romanovsku ģimenei par vairākus gadus kopto un skaistu rožu un ziemciešu dobju rotāto īpašumu “Papardes” Saunas pagasta Lielajos Anspokos. Otro godalgu izcīnīja Silvija Soboļeva par pīpeņu un safrizētu košumkrūmu izdaiļoto sētu Dārzu ielā 8, Lomu Bortniekos, Galēnu pagastā, bet trešā godalga pasniegta Anitai Podziņai par sirds dārzu Brīvības ielā 11, Prīkuļos, Saunas pagastā. 
Laureāti noskaidroti arī grupā “Viensētas pagastu teritorijās”, proti, žūrija piešķīra divas pirmās vietas – Broņislavai Domulei par iekoptu jaunu īpašumu “Saulgrieži” senā mājā un tās pagalmā Saunas pagastā un Ūsānu ģimenei par skaisto arku vīteņaugu un iekareno puķu podu rotāto māju “Mazie Dīķīši” Galēnu pagastā. Tikmēr Anita Ručevska par ziedoša pagalma un dārza apskauto māju “Saulītes” Saunas pagastā godalgota ar otro godalgu. Izcīnot vienādu punktu skaitu, trešās vietas laureāti šajā grupā bija Linkeviču ģimene par liliju un rožu spoguļattēlu dīķu un 40 vīnogu šķirņu īpašumu “Linsētas” Pelēču pagastā un Grebežu ģimene par interesantu vides objektu un apstādījumu izdaiļoto īpašumu “Grebeži” Rušonas pagastā. Pasniegtas arī Pateicības balvas Lidijai un Gunāram Boltajiem, kuri pratuši harmoniski audzēt rozes un tomātus “Kliņģerītēs”, Stabulnieku pagastā, un Slūku ģimenei, kuriem rūp pašu bērnu atpūta dabā un laukos “Ceļmalās”, Sīļukalna pagastā.
Tāpat Pateicības balva piešķirta daudzdzīvokļu mājas Cirīšu ielā 2A, Aglonā iedzīvotājiem grupā “Daudzdzīvokļu mājas”. Atrodoties svētvietas Aglonas bazilikas pievārtē, viņi piemeklējuši atbilstošas puķes un košumkrūmus un rūpīgi uztur kārtību. 
Vēl vienā grupā – “Iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības” – sumināti Evita Piļščikova par novārtā pamestas teritorijas pārveidošanu par pieprasītu tūrisma oāzi “Duni” Pelēču pagastā (1. vieta), Alla Simanoviča par ģimenisku viesu māju “Beavers” Aglonas pagastā (2. vieta), Staltmaņu ģimene par pašu lolotu un jau atpazīstamu terasi “Egle” Aglonas pagastā (3. vieta), kā arī Cakulu ģimene par dažāda piedāvājuma tūrisma māju “Aglonas Cakuli” Aglonas pagastā (Pateicība).

Un visbeidzot, Preiļu estrādē sanākušo skatītāju aplausu atbalstīti, par balvām priecājās grupas “Valsts un pašvaldības iestādes” laureāti, proti, pirmās vietas ieguvēji – Riebiņu pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” saime, otrās vietas laureāti – Raiņa muzeja “Jasmuiža” Aizkalnes pagastā komanda un trešās godalgas īpašnieki – Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centra “Strops” komanda. 
Sveicam visus laureātus! Jāiestarpina, ka 1. vietas ieguvēji saņēma arī plāksni “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā 2023. gadā”, kas rotās viņu īpašumu. 
Vita Pastare uzsvēra, ka žūrija vērtēja konkursā pieteiktā īpašuma sakoptību, kopskatu, puķu un košumkrūmu stādījumus un oriģinalitāti. 

Laureātu svētku fotogrāfija

Laureātus sveica Vita Pastare un Pēteris Rožinskis 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto