Atklāj pārbūvēto un atjaunoto nemateriālā kultūras mantojuma centru “Upīte”

19. augustā Upītē notika pasākums “Otkon jauns”, kura laikā tika atklāts un priestera Guntara Skuteļa iesvētīts pārbūvētais un atjaunotais nemateriālā kultūras mantojuma centrs “Upīte”.

Tā vadītājs Andris Slišāns atzina, ka tas ir gadsimta notikums Upītē, jo par projekta uzsākšanu tika domāts jau 2018. gadā, kad tika izstrādāts būvprojekts. Diemžēl politiskie notikumi ieviesa dažādas korekcijas, un tikai pēc pieciem gadiem izdevās realizēt sagatavoto būvprojektu.

Dejas soļu ritmos visi atklāšanas pasākuma dalībnieki devās uz 2. stāvu, kur izbūvēta izstāžu zāle. Publiski kā pirmā dziesma jaunajā izstāžu zālē izskanēja Ziemeļlatgales himna “Padzīdam i mēs”.

Būvdarbu laikā ieguvēja ir bibliotēkas vadītāja Lolita Spridzāne, jo bibliotēkai ir atjaunotas telpas un no bibliotēkas telpām pārcelts muzejs, līdz ar to paplašinās pieejamās telpas bibliotēkai. Bet vislielākais ieguvējs ir muzejs, kuru vada Ligita Spridzāne. Muzejs ieguva jaunu izstāžu zāli, fondu telpu, meistardarbnīcu rīkošanas telpu, kā arī ir atjaunotas esošā muzeja telpas. Neticami, bet beidzot centra vadītājam Andrim Slišānam būs savs kabinets, kā arī ir uzbūvēta aizskatuves daļa, kur ir telpas māksliniekiem, lai viņi varētu cilvēciskos apstākļos pārģērbties pirms uzstāšanās, nevis to darīt savās mašīnās. 

Pasākumā klātbija un uzrunās jaunus radošus mērķus vēlēja Nacionālā kultūras mantojuma centra Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, Balvu novada nemateriālās kultūras mantojuma eksperte Ruta Cibule. Savukārt Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs aicināja atcerēties vēl senāku vēsturi, ka Upītes kultūrtelpas pirmie veidotāji bija Ontons Slišāns un viņa sieva Irēna. “Paldies Jānim Trupovniekam un Jurim Pūcem, kuri bija sekmīgi soļi sapņa piepildīšanā. Realizējiet sapņus šodien, jo rītdien tie izmaksās pat sešas reizes dārgāk,” teica Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Kopējās projekta izmaksas (t. sk. būvdarbi, autoruzraudzība, būvuzraudzība un PVN) ir 846 573,29 eiro. Valsts programmas atbalsts projekta īstenošanai ir 588 302 eiro. Paldies būvniekiem SIA “ĢL Konsultants” un personīgi Ģirtam Letiņam un Uldim Putānam, paldies autoruzraudzības firmai SIA "VARIRAD" un personīgi Sandrim Smirnovam un Viktoram Bašķirovam, paldies būvuzraugu kompānijai SIA “BaltLine Globe” un personīgi Uldim Stuklim.

Jau 10 gadus Upīte sadarbojas ar Latvijas nacionālo teātri, arī atklāšanas pasākuma dienā visiem interesentiem bija iespēja noskatīties izrādi “Divas pasaules”. Aktīvākie pasākuma dalībnieki piedalījās arī dančos līdz rīta gaismai. Projekta laikā uzstādīti arī saules paneļi, kas ražo elektrību centra vajadzībām un neiztērēto pārdod tīklā. Saules enerģija palīdzēs dzīvot saules mūžu nemateriālā kultūras mantojuma centram “Upīte”, informē projekta vadītāja Vineta Zeltkalne.

 

Foto – ekrānizgriezums no LRT videosižeta 22.08.2023.