Valsts prezidents apmeklēja Varakļānus 

15. augustā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Varakļānos tikās ar Varakļānu novada domes vadību un Varakļānu vidusskolas direktoru. Pašvaldības pārstāvji ar Valsts prezidentu pārrunāja redzējumu par Varakļānu novada turpmāko attīstību kontekstā ar izglītības un veselības aprūpes pieejamību, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda mehānismu un nodarbinātības jautājumiem.
“Lai gan Varakļānu novads ir ar nelielu iedzīvotāju skaitu, priecē pašvaldības spēja salāgot novada attīstības iespējas un vajadzības, nepieciešamības gadījumā arī prasmīgi sadarbojoties ar citu kaimiņu novadu pašvaldībām. Ar Varakļānu novada domes vadību pārrunāju arī skolu tīkla, dzīvojamā fonda un nodarbinātības jautājumus novadā. Neskatoties uz ikdienas izaicinājumiem, Varakļānu novads ir spējis sniegt patvērumu arī bēgļiem no Ukrainas, viņus pilnvērtīgi iesaistot novada dzīvē,” pēc vizītes Varakļānu novadā sacīja Valsts prezidents E. Rinkēvičs.
Tāpat Valsts prezidents apmeklēja Stirnienes Svētā Laurencija Romas katoļu baznīcu, noliekot ziedus pie bīskapa Boļeslava Sloskāna (1893–1981) piemiņas plāksnes, tādējādi godinot viņa dzīves un darba gājumu. “Iepazīstoties ar godināmā bīskapa B. Sloskāna dzīves un darba gājumu šeit, Stirnienē, viņa pasaules redzējumu un personības lielumu, nav šaubu par nepieciešamību šo bīskapu pieminēt un izcelt Latvijas un arī pasaules mērogā. Būdams padomju terora upuris, izcietis mokas un spīdzināšanu, sabiedrībā dziļi cienīts starpkaru Latvijā un vēlāk arī trimdā, viņš spēja saglabāt dziļu cilvēcību un līdzcietību, iedvesmojot un vienojot cilvēkus ne tikai Latvijā, bet arī Baltkrievijā, Krievijā un Rietumeiropas valstīs. Tādēļ ir gandarījums, ka Svētais Krēsls ir novērtējis godināmā bīskapa B. Sloskāna dzīves izcilību,” uzsvēra Valsts prezidents E. Rinkēvičs. B. Sloskāns ir vienīgais latviešu izcelsmes bīskaps, par kuru ir uzsākts beatifikācijas process. 1993. gada 10. oktobrī viņš tika pārapbedīts Aglonas bazilikas kriptā. 25.–26. augustā Stirnienē tiks atzīmēta bīskapa B. Sloskāna 130. dzimšanas diena. 

 
Foto un informācija no www.president.lv


***
25. augustā plkst. 20.00 Stirnienes baznīcā notiks koncerts "Cerību dziesma", kas iecerēts kā 26. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla daļa un Stirnienē dzimušā godināmā bīskapa Boļeslava Sloskāna 130. jubilejas svētku ievads. Koncertu sniegs Lietuvas Valsts koris “Vilnius” diriģenta Artūra Dambrauska vadībā. Tā ir dāvana gan Latvijai, gan arī mazajai Stirnienei ar pašlaik nelielo iedzīvotāju skaitu, bet kas valstij ir devusi dižus ļaudis. Bīskapa B. Sloskāna beatifikācija pašlaik norisinās Vatikānā – padomju terora moceklis, vēlāk Vakareiropā atzīts garīdznieks, kurš palīdzējis saglabāt latvietību un iegūt izglītību daudziem trimdas tautiešiem. Arī ar viņa vārdu Vakareiropā asociējas Latvija. Stirniene atrodas Latgales un Vidzemes krustcelēs, klusi rosīga ikdienā, taču svētkos ar vērienu aicina un vieno dažādas paaudzes, dažādas konfesijas, Latvijas novadu iedzīvotājus, visu laiku trimdiniekus un bīskapa B. Sloskāna jubilejas reizē – arī ārvalstu viesus. Mēs lepojamies, ka esam palikuši uzticīgi Dievam un Tēvijai, savai zemei, tautai, valodai, darbam un kultūrai. Un tādēļ ar patiesu lepnumu aicinām visus ar dziesmu cerību gaismā, ko pār Latvijas zemi izlej pasaules mēroga talanti un gaišākie prāti. Projektu ”Lietuvas valsts kora VILNIUS koncerts” atbalsta VKKF, informē projekta vadītāja Ieva Zepa.


Veiskupa Sloskāna dīnas Stērnīnē. Pīktdīn, 25. augustā, 20.00 Lītuvas kūra koncerts “Cerību dziesma”. Sastdīn, 26. augustā, 12.00 filma “Lūgšana krustā” (Latvija); 13.00 filma “Bīskaps no Dieva sirds” (Beļģija); 15.00 konference un izstōde; 17.00 slavēšona bazneicā; 18.00 svineigais dīvkolpōjums veiskupa Sloskāna 130. jubilejas atcerei, veiskups V. E. Jānis Bulis, veiskups V. E. Andris Kravalis, Stērnīnes kūris “Reversium” un Reigas sv. Marijas Magdalēnas draudzes kūris. Svātdīn, 27. augustā, 13.00 sv. Mise un svēteiba, uzsōkūt jaunū skūlas godu, kamerkūris “Versija”. Papyldu informaceja – www.stirnienesbaznica.lv