Preilēnieši Oskars, Marija, Meldris un Ralfs apvienojušies rokgrupā

Viņi Preiļu svētkos spēlēs dziesmas, kuras pazīst visā pasaulē

Ja tev patīk muzicēt, ņem ģitāru vai jebkuru citu instrumentu un sāc spēlēt. Tā atzina Marija, uzsākot sarunu ar “Vietējo Latgales Avīzi” par savu dalību Preiļu jauniešu rokgrupā “Fourteen” (angļu val. – četrpadsmit), citi dalībnieki Oskars, Meldris un Ralfs bija vēl ceļā uz sarunu ar bungām un ģitārām.

Oskars ar draugiem šo rokgrupu izveidoja pagājušajā vasarā. Vispirms šo ideju Oskars apsvēra ar Ralfu, tad abi iesaistīja arī Meldri. Sanākuši pirmajā mēģinājumā (toreiz Oskaram vēl nebija bungu, atminējās Ralfs), puiši vienojušies par rokgrupas izveidošanu. Ralfa krusttēvs (viņš muzicē grupā “Miggla” un ir liels atbalsts grupai) ierosināja pieaicināt vēl vienu labu ģitāristi Mariju. Tā nu viņi ir četri rokgrupas “Fourteen” mūziķi. Jauniešiem jau ir bijuši vairāki koncerti, tie visi uzņemti ar ovācijām un atzinības vārdiem, pastāstīja Oskara mamma Inese, ar kuras atbalstu tapa šī intervija.

Kad Marijas stāstījumam pievienojas Oskars ar bungām, Meldris ar ģitāru un Ralfs ar ģitāru, vaicāju, kāpēc viņi apvienojušies rokgrupā, un puiši, tāpat arī Marija, teica to pašu – roks ir foršs, tas uzlādē ar enerģiju! “Kamēr nesaceram dziesmas paši (tam vajadzīgs ilgāks laiciņš), tikmēr spēlējam mums mīļas un visiem pazīstamas dziesmas no grupas “Nirvana” repertuāra. Bet ir arī citas dziesmas. Piemēram, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas izlaidumā spēlējām grupas “Līvi” dziesmu “Dzelzsgriezējs” un grupas"Bruģis" dziesmu "Kaija",” pastāstīja Marija. Un piebilda, ka visi daudzmaz labi zinot angļu valodu, tāpēc labprāt dzied pasaules hitus. Oskars atzina: “Mums patīk, ka dziesma skan labi, tāpēc mēs to spēlējam. Koncertu ir bijis maz, katrreiz uztraucamies, un katrs koncerts sanāk citādāks.” “Mēs muzicējam savam priekam un lai iepriecinātu citus,” piebalsoja Marija. Meldris piekrita viņu sacītajam un turpināja, ka vislabāk padodas tās dziesmas, kuras patīk pašiem. “Galvenais, ka dziesma ir forša un ka to nav grūti spēlēt,” papildināja Ralfs.

Kāpēc grupas nosaukums ir “Fourteen”? Oskars izskaidroja, ka nosaukumu ne tikai var tulkot no angļu valodas kā skaitli 14, bet arī uztvert kā skaitļus četri un viens – rokgrupa ir viena, bet ar četriem mūziķiem.

Oskars spēlēt bungas mācās Preiļu Mūzikas un mākslas skolā. “Tas ir vienīgais instruments, kurš grupā var vislabāk saspēlēties ar ģitārām,” uzskata Oskars. Tikmēr Marija jau trīs gadus spēlē akustisko ģitāru, bet elektrisko ģitāru apgūst pirmo gadu. Lai gan viņa bungas dēvē par galveno instrumentu rokgrupā, tomēr pašai patīk tas, ka arī ģitāras rada īsto skanējumu un melodiju. Un viņa katru dienu klausās mūziku, kas patīk, vēlas iemācīties arī komponēt savas dziesmas. Meldris sev tuvo instrumentu – ģitāru – sācis spēlēt pirms vairāk nekā diviem gadiem, bet Ralfs iedvesmojies spēlēt no krusttēva un brāļa.

Vasarā jaunieši lielākoties atpūšas, un, ja ir koncerts, Oskars, Marija, Meldris un Ralfs sanāk kopā mēģinājumos. Tagad mēģinājumi notiek bieži, jo jaunieši piedalīsies Preiļu svētkos. “Kad sāksies skolas laiks, arī tad mēģinājumi notiks pēc pašu gribēšanas – sazvanīsimies un sanāksim kopā, ir padomā arī pašu rīkoti koncerti,” pastāstīja Marija. Ralfs teica, ka, lai iemācītos jaunu dziesmu, jāmēģina vismaz trīs mēģinājumos.

Jaunieši atrod laiku arī hobijiem. Ralfs un Meldris nodarbojas ar vieglatlētiku, Oskaram patīk slēpot kalnos, bet Marija labprāt nodarbojas ar mākslu, karatē un dziedāšanu.

Dari to, kas tev patīk un kas tev izdodas labi, novēlēja Oskars, Marija, Meldris un Ralfs Preiļu iedzīvotājiem pilsētas jubilejas ieskaņā.

Preiļu rokgrupā “Fourteen” muzicē Meldris Grīnbergs (no kreisās), Marija Leone, Oskars Martinkus un Ralfs Naglinskis

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto