Mājsaimniecības iesaistās dārzkopības projektos

Kopš 2017. gada Borisa un Ināras Teterevu fonda programmā uzņēmīgajiem un rosīgajiem “Pats savam saimes galdam” atbalstīti kopā 112 bezpeļņas organizāciju dārzkopības projekti. Tajos iesaistījās 3515 mājsaimniecības un tajās – 13 170 iedzīvotāji no visiem Latvijas reģioniem. Ar programmas ietvaros saņemtajām sēklām, stādiem un inventāru viņi varējuši sagādāt pārtiku sev un ģimenei.

Šogad Borisa un Ināras Teterevu fonda programmā “Pats savam saimes galdam” iesaistījās 30 Latvijas bezpeļņas organizācijas, aptverot 903 mājsaimniecības un tajās – teju 3450 personas. Tiek īstenoti 6 projekti Latgalē, Kurzemē – 9, Vidzemē – 9, Zemgalē – 5, un 1 – Fonda “Ziedot.lv” projekts aptver visu Latviju.

“Programma dod iespēju grūtībās nonākušiem cilvēkiem pašu rokām veikt dārzkopības darbus pārtikas sagādāšanai savas saimes galdam. Pēc izvēles daļu izaudzētā mājsaimniecības dāvina sociālajiem centriem, senioru namiem, zupas virtuvēm, tādējādi turpinot ziedošanas tradīciju,” stāsta fonda valdes loceklis Mareks Indriksons, piebilstot, ka kopš 2017. gada atbalstīto projektu aktivitātes ir aptvērušas vairāk nekā pusi Latvijas novadu un valstspilsētas. Atbalstam iedzīvotājiem programmā fonds piešķīra kopumā 212 650 eiro.

12. jūlijā, Latvijas Dārzkopības institūtā, Dobelē, notika programmas dalībnieku lielākā sapulcēšanās kopš programmas dibināšanas 2017. gadā. Tajā organizāciju pārstāvji dalījās ar atziņām par šī gada izaicinājumiem un sasniegumiem, zinātnieku un selekcionāru vadībā smēlās zināšanas par dārzeņkopību un augļu koku audzēšanu. “Esmu pārliecināta, ka mūsu speciālistu sniegtie padomi ļaus organizācijām turpmāk vēl efektīvāk palīdzēt dārzkopības projektu dalībniekiem ražīgi saimniekot mazdārziņos. Arī mēs – Dārzkopības institūts un selekcionāra Pētera Upīša biedrība – jau vairāku gadu garumā īstenojam projektus programmā “Pats savam saimes galdam” un redzam, ka rosīgie reģiona ļaudis ir pateicīgi par fonda sniegto iespēju audzēt produktus pašpatēriņam,” teic Latvijas Dārzkopības institūta vadītāja Inese Ebele.

Pasākuma ietvaros jaunās Latvijas Dārzkopības institūta augļaugu šķirnes tika nosauktas mecenātu vārdos. Aprikozes šķirne ‘Boriss’ savu vārdu ieguva par godu Borisam Teterevam, savukārt saldā ķirša šķirne ‘Ināra Tetereva’ ir veltījums mecenātei.

 

 

Foto: Agris Šiliņš