Krāslavā var iegūt četras profesijas

Jau šodien jaunieši, kuri pabeiguši devīto klasi, var pieteikties Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centrā četrās izglītības programmās “Programmēšanas tehniķis”, “Tērpu izgatavošanas un stila speciālists”, “Autovirsbūvju remontatslēdznieks” un “Koksnes materiālu apstrādātājs”.


Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centrs, kas darbojas kā Rīgas Valsts tehnikuma struktūrvienība, šovasar uzņem audzēkņus četrās mācību programmās. 

Jaunieši, kuri pabeiguši devīto klasi, aicināti pieteikties mācību programmās “Programmēšanas tehniķis”, “Tērpu izgatavošanas un stila speciālists”, “Autovirsbūvju remontatslēdznieks” un “Koksnes materiālu apstrādātājs”. No šīm četrām programmām visjaunākā ir “Programmēšanas tehniķis”, tā ir ieviesta šogad pirmo gadu. Pirms tam bija mācību programma “Datorsistēmu tehniķis”, tomēr, kā teica Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centra vadītāja Larisa Rukmane, skola iet kopsolī ar laiku, tāpēc šogad jaunieši var pieteikties jaunai mācību programmai “Programmēšanas tehniķis”.  

Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centra vadītāja Larisa Rukmane pastāstīja, ka pēc četriem mācību gadiem jaunieši pratīs programmēt gan ražošanas iekārtas, gan izveidot uzņēmumu mājaslapas un ieviest jaunas tehnoloģijas. Tikpat prasmīgi savā jomā būs tērpu izgatavošanas un stila speciālisti, jo jau no pirmās mācību dienas audzēkņi apgūs tērpu šūšanas tehnoloģiskos procesus un mācīsies strādāt ar klientiem, veidojot tērpu koptēlu un stilu, izkopjot gaumi. Jaunieši, kuri mācīsies par autovirsbūvju remontatslēdzniekiem, pratīs ne tikai metināt, līdzināt, krāsot spēkratu virsbūves, bet arī veikt citus automašīnu remontdarbus. Savukārt, topošie koksnes materiālu apstrādātāji, kuriem mācības ilgs divus gadus, apgūs kokapstrādes tehnoloģijas un pratīs no dažāda koka darināt vienkāršas mēbeles, vides un dizaina priekšmetus. Turklāt šajā mācību programmā jaunieši apgūst tikai profesijai nepieciešamos priekšmetus, līdz ar to viņiem nav jāapgūst vispārizglītojošie mācību priekšmeti – matemātika, svešvaloda u.c. Katrā mācību programmā tiks uzņemti desmit audzēkņi. 
Tāpat Larisa Rukmane uzsvēra, ka Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centram izveidojusies laba sadarbība ar potenciālajiem darba devējiem. Proti, Krāslavā jaunos koksnes materiālu apstrādātājus labprāt pieņem darbā IK “Brāļi Vanagi”, Nauris Lipšāns, kuri paši arī ir šī tehnikuma absolventi, tāpat notiek sarunas par sadarbību ar Dagdas kokapstrādes uzņēmumu “Fravia”. Savukārt, tērpu izgatavošanas un stila speciālistus labprāt aicina darbā Krāslava šūšanas uzņēmumi “Nemo”, “IV plus”,  Dānijas šūšanas uzņēmuma “Nybo” filiāle. Pēc skolas absolvēšanas autovirsbūvju remontatslēdznieki atrod darbu un strādā vietējos auto servisos pie Artūra Delvera, Alvja Slesara, SIA “Ritms R”, IK “Krāslavas motors” turpat Krāslavā.

Jau 2. kursā tehnikuma audzēkņi darba vidē balstīto mācību laikā varēs pieteikties praksē pie vietējiem uzņēmējiem. “Uzņēmēji palīdz jauniešiem iegūt praktiskās iemaņas reālā darba vidē, tā ir svarīga mācību procesa sastāvdaļa. Turklāt jaunieši paši var pārbaudīt, vai izvēlētā profesija patīk un vai izdarīta īstā izvēle. Katru gadu vairākiem tehnikuma audzēkņiem ir iespēja piedalīties Erasmus+ projekta mobilitātēs, mēnesi stažējoties  profesionālās izglītības mācību iestādēs Eiropā – Francijā, Itālijā. Tāpat audzēkņiem ir iespēja doties mācību ekskursijās uz dažādiem Latgales uzņēmumiem, lai viņi iegūtu priekšstatu par potenciālajiem darba devējiem un viņu uzņēmumiem. Uzņēmēji piedalās arī kvalifikācijas eksāmenu komisijā,” pastāstīja Larisa Rukmane. 

Ja audzēkņiem ir labas sekmes, tehnikumā ir iespēja katru mēnesi saņemt stipendiju – ar vidējo balli “8” tie būs apmēram 80 eiro mēnesī, bet, ja vidējā balle ir vairāk nekā “9” un, ja jaunietis iesaistās skolas dzīvē un popularizē skolu, tad skola maksā maksimālo stipendiju – 150 eiro mēnesī. 
Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centrā mācās arī jaunieši no Rīgas, Rēzeknes, Daugavpils un tālākajiem Krāslavas novada pagastiem, tāpēc šiem audzēkņiem, ar Krāslavas novada pašvaldības atbalstu, ir iespēja dzīvot jaunā, modernā un komfortablā dienesta viesnīcā ar uzturēšanās maksu tikai 30 eiro mēnesī.  

“Aicinu jauniešus un vecākus atnākt uz mūsu Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centru Aronsona ielā 3 un apskatīt mācību vidi, klases, parunāties ar mani un skolotājiem. Es ticu, ka mūsu tehnikums jums patiks un ka jaunieši izvēlēsies to mācību programmu, kas ir atbilstoša viņu interesēm. Lai pieteiktos mācībām Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centrā kādā no četrām mācību programmām, jāiesniedz pamatizglītības sertifikāts, sekmju izraksts, personu apliecinošs dokuments, četras fotogrāfijas (3x4 cm), medicīnas izziņa (0-27 u). Dokumentu pieņemšana notiek darbdienās no plkst. 9.00 līdz 14.00. Jaunieši, kuriem ir pamatizglītības sertifikāts, nāciet mācīties uz Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centru! Mēs piedāvājam apgūt profesijas, kas ir pieprasītas darba tirgū tepat Latgalē un ir ar konkurētspējīgu atalgojumu. Turklāt daudzi mūsu absolventi vēlāk iegūst arī augstāko izglītību. Nāciet pie mums!” aicināja Larisa Rukmane.

Uzziņai

* Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centrs atrodas Aronsona ielā 3, Krāslavā.

* Tālrunis uzziņām – 28304906 (Agita).


Larisa Rukmane prezentē mūsdienīgu datoru klasi

  

Audzēkņu darbu izstāde

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto