Vārkavas katoļu baznīcā svinēja lustras iesvētīšanas svētkus

To rotā 66 elektriskās sveces un 540 kristāli 

Svētdiena, 9. jūlijs, Vārkavas Vissvētās Trīsvienības katoļu draudzei bija īpaša, jo tika iesvētīta atjaunotā lustra.
Lustrai ir trīs stāvi, to rotā 66 elektriskās spuldzītes un 540 kristāli, bet tās transportēšana no Rīgas līdz Vārkavas dievnamam ilga sešas stundas.
Vispirms notika svētku Svētā Mise, kuru celebrēja Preiļu katoļu draudžu dekāns, šīs draudzes prāvests Jānis Stepiņš un priesteris, mariāņu tēvs Benedikts. “Lai draudzes ticīgajiem ir apņemšanās, ka katru svētdienu baznīcā sanāk 66 cilvēki, jo arī lustru rotā 66 sveces,” aicināja tēvs Benedikts. Dievkalpojumu noslēdza visu dziedātā pateicības himna Jēzus Sirds godam.  
Šīs draudzes pārstāve Rudīte Veitmane pastāstīja, ka viņa, mammas mudināta, pagājušā gada rudenī sāka ziedojumu akciju, jo bija vēlēšanās atjaunot unikālo kultūrvēsturisko pieminekli – lustru. Priekšizpētē noskaidrots, ka, iespējams, lustra tapusi 19. gadsimtā, iespējams, tā Otrajā pasaules karā bija nokritusi, daudzi tās elementi bija bojāti vai pazuduši. Bet jau šovasar Vārkavas katoļu dievnamu rotā atjaunotā lustra. Tāpat atjaunoti arī četri procesijas lukturi. Šie visi darbi izmaksāja 6551,62 eiro.
Tā kā labas gribas cilvēki – kopskaitā 86 ziedotāji no visas Latvijas – saziedoja 8005 eiro, tad pāri palikusī nauda ir atdota draudzes komitejai mūžībā aizgājušā šīs draudzes ilggadējā prāvesta Onufrija Pujata pieminekļa uzstādīšanai un jaunajam draudzes prāvestam Fēliksam Šneveļam, kurš kalpošanu uzsāks 23. jūlijā, viņa saimnieciskajām vajadzībām.
Rudīte Veitmane pateicās daudzajiem projekta atbalstītājiem – lustras atjaunotājiem, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma pedagogam Arvīdam Verzem un viņa audzēkņiem Rihardam Ķirsim un Kevinam Kajam Galavanovam un lukturu stikla meistaram Titam Riņķim. Viņa lielu paldies pauda arī vecās lustras noņemšanas un jaunās uzlikšanas darbu darītājiem priesterim Jānim Voverovam, novadniekiem Jāzepam Kokorietim, Elitai un Aigaram Dzerkaļiem, Arnim Šņepstam, Edgaram Čeveļovam, Valentīnai Mačānei, Jurim Ertam, Vilmāram Vilcānam, Artim un Valdim Veitmaņiem un Markam Aizpurietim. Tāpat paldies tika teikts arī “Vietējās Latgales Avīzes” saimei, Igoram Pličam, Rožkalnu, Upmalas un Vārkavas pagastu pārvaldēm, Preiļu novada pašvaldībai u.c. par informatīvo atbalstu. Pati Rudīte saņēma Vārkavas Vissvētās Trīsvienības katoļu draudzes komitejas Pateicības rakstu. “Lustra ir kultūrvēsturisks priekšmets, kas piestāv mūsu Vārkavas baznīcai. Tā kalpoja vairāk nekā simts gadus, un man ir prieks, ka tā kalpos vēl tikpat daudz un varbūt pat vairāk gadu,” priecājās Rudīte. 
Arvīds Verze pastāstīja, ka viņš ar saviem audzēkņiem ir veidojis vai atjaunojis sakrālā interjera priekšmetus vairāk nekā 60 Latvijas, arī Latgales, dievnamos. Stāstot par vārkaviešu projektu, viņš atzina, ka lustras atjaunošana nebija viegls darbs, tāpēc ka, piemēram, metāla lapiņas bija jāveido ar rokām jaunas, un šo darbu paveica Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma Koka un metālmākslas nodaļas audzēkņi. Tāpat izpēte parādījusi, ka Vārkavas katoļu baznīcas lustra, iespējams, bija atvesta no Baltkrievijas, un tā varētu būt cietusi jau transportējot no kaimiņzemes, Jānis Stepiņš Arvīdam Verzem pateicās ar grāmatu par bīskapu Boļeslavu Sloskānu. Interesanti, ka Kārsavas katoļu baznīcā uzstādīta Boļeslava Sloskāna skulptūra, kas arī tapusi Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā.
Par lustras nozīmi jautāju arī Vārkavas katoļu dievnama atslēgu turētājai Valentīnai Mačānei. Viņa lustru atceras no bērnu dienām, un vecāki toreiz stāstījuši, ka karā tā bija nokritusi. Tikmēr viņas vīra brālis esot stāstījis, ka vēl pirms kara, pošoties Svētajai Misei, ticīgie lustru nolaiduši lejā, lai aizdedzinātu vaska sveces. Jāiestarpina, ka lustras elektrifikācija notika jau pēckara gados. “Lustra ir kā no jauna piedzimusi. Palūko, cik tā ir skaista,” teica Valentīna. 
Jāpiebilst, ka lustras iesvētīšanas svētku pasākumu atbalstīja SIA “Arka Preiļi”, ziedu salons “Akcents”, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un šīs pašvaldības Lauku teritoriju komunālo pakalpojumu daļas vadītājs Artūrs Meluškāns. 

Projekta autore Rudīte Veitmane īstenojusi mammas un savu sapni par lustras atjaunošanu

Arvīds Verze (no kreisās) pateicas lustras atjaunotājiem Kevinam Kajam Galavanovam un Rihardam Ķirsim 

Svētku Svēto Misi vada Jānis Stepiņš un mariāņu tēvs Benedikts

Lustru rotā 66 elektriskās sveces

Valentīna Mačāne priecājas, ka lustra ir kā no jauna piedzimusi


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto