Dārza darbu kalendārs – ko var sēt jūlijā?

Zemnieku saimniecības “Zutiņi” komanda saimnieko Krimuldas novadā un iesaka, ko var sēt jūlijā. “Jā, ne tikai pavasaris ir sēšanas laiks. Tāds ir arī šis laiks pēc Jāņiem. Jo ļoti daudzas kultūras tieši tagad padosies vislabāk un varēsim izvairīties arī no mošķiem un kukaiņiem,” uzsver ZS “Zutiņi” saimnieki.

Šobrīd vēl var un vajag sēt krāsainos burkānus, jo zeme ir silta, vairs nav riska, ka dažas jūtīgākas šķirnes varētu aukstuma dēļ izziedēt. Vēlu sētie burkāni nebūs piemēroti ilgai glabāšanai ziemā, bet būs pašā labumā rudenī. Nelieli, saldi, kraukšķīgi, arī burkānu mušas nebojāti, ja dārzā burkāni nav sēti kādu laiku.

Tāpat var sēt cukurzirņus, no tārpiem zirņus var pasargāt ne tikai agrā sēšana, bet arī vēlā. Turklāt, ja ir vēlme zirņus ēst visas vasaras garumā, tie arī jāsēj pa daļām, lai neienākas visi reizē. No sējas līdz gatavām pākstīm zirņiem paiet no 6 līdz 8 nedēļām. Tātad, sējot zirņus tagad, uz pirmo septembri jau varētu cienāties ar svaigiem un galvenais – netārpainiem cukurzirņiem.

Arī sviesta pupiņas rudens ražai jāsēj tagad – jūlijā. Tās sanāks sulīgas, krukšķīgas un daudz lielākām pākstīm nekā vasaras ražā. Mazie apaļie sarkanie redīsi jāsēj augusta beigās, bet jūlijā ir pats laiks garajiem baltajiem redīsiem Daikoniem. Jūlija vidū vai beigās jāsēj, lai pēc diviem mēnešiem – tātad septembra beigās tie būtu vācami. Tāpat arī dilles rudens pusē kārosies mazas, svaigas, zaļas. Ja neiesēsiet tagad, rudenī būs vien sakaltuši diļļu ziedi gurķu skābēšanai, bet pašiem nāksies pirkt svešzemju dilles veikalā.

Tagad ir pats laiks veidot skābeņu dobīti nākamajam gadam. Pirmo ražu panašķēsiet jau rudenī, bet nākampavasar plūksiet saujām un tad tik zupītē, salātos, smūtijos. Daudzi nemaz nezina, ka īstais rutku un rāceņu sēšanas laiks ir tagad – jūlija sākumā. Ja tos sēj pavasarī, tad rezultātā tie izzied un tos noēd kukaiņi. Pareizais laiks ir tagad – rudens ražai septembra beigās. Var sēt arī kāļus, vien jāparauga agrākas šķirnes, jo tie bieži ienākas 10–15 dienas vēlāk kā rāceņi.

“Tā ka pārlūkojiet savu sēklu krājumus un rīkojieties gudri, sējot dārzeņus nevis tikai pavasarī, kad valstī valda vispārēja sēšanas histērija, bet gan tad, kad to dara profesionāļi labas un kvalitatīvas ražas iegūšanai,” piebilst ZS “Zutiņi” saimnieki.

Informācija – zutini.lv.