Latvijas medus ražotāju svētki: Biškopju vasaras saiets

15. un 16. jūlijā aktīvās atpūtas parkā JIP Mārupīte, Mārupes novadā, notiks Latvijas Biškopības biedrības (LBB) rīkotais “Biškopju vasaras saiets 2023”, kas kopā pulcēs vairāk nekā 1000 biškopjus un citus pasākuma apmeklētājus no visas Latvijas. Tas ir nozares gada lielākais notikums, kur satiekas biškopji, lai dalītos pieredzē, spriestu par aktuāliem nozares jautājumiem un atpūstos.

Neatņemama saieta sastāvdaļa ir konkursi “Latvijas garšīgākais medus 2023”, “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2023”. Konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2023” vērtēšana notiks divās daļās – piecu ekspertu komisija novērtēs iesniegtos medus paraugus trijās nominācijās: gaišais, tumšais un monoflorais medus, bet Biškopju saieta laikā ikviens pasākuma apmeklētājs varēs piedalīties vērtēšanā un balsot par savu medus favorītu konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2023” nominācijā biškopju iecienītākais medus. Savukārt konkurss “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2023” notiek saieta laikā, kurā trīs neatkarīgi komisijas eksperti vērtē konkursam iesniegtos etiķetes paraugus, novērtējot etiķetes dizainu un tā marķējuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām marķēšanas prasībām.

Pasākuma laikā varēs nopirkt ne tikai biškopības inventāru, bišu mātes, bet arī Latvijā ievāktu medu, biškopības un citus interesantus produktus (piem., kosmētiku ar biškopības produktiem, vaska sveces, zāļu tējas, krūmmellenes, smiltsērkšķu un ķirbju šerbetu). Darbosies radošās darbnīcas, lielformāta spēles gan pieaugušajiem, gan bērniem, piepūšamās atrakcijas bērniem. Pasākuma dalībniekiem būs lieliska iespēja atpūsties dabā un biškopju sabiedrībā, būs pieejama atpūtas parka peldvieta un telšu vietas.

  

Lielākajos biškopības nozares svētkos pirmajā dienā būs biškopības inventāra izstāde-tirdzniecība, lekcijas un paraugdemonstrējumi par biškopjiem svarīgām tēmām. Savukārt iedzīvotājiem tā būs lieliska iespēja atpūsties, iepazīt Latvijas biškopjus un iegādāties viņu sarūpētus produktus.

Pirmās dienas vakara noslēgumā notiks konkursu uzvarētāju apbalvošana un profesionālās pilnveides kursu “Biškopība” izlaidums. Šogad tiks sveikti 117 absolventi. Kursos biškopji savu profesiju ir apguvuši pilnā apmērā no teorijas līdz praksei. Absolventi iegūtās iemaņas un zināšanas biškopībā izmanto gan uzsākot profesionālu dravošanu, gan nodarbojoties ar vaļasprieku savās piemājas dravās. Pirmā saieta diena noslēgsies ar zaļumballi kopā ar grupu “Jelgava Festival Band”.

Saieta otrajā dienā biškopji dosies pieredzes braucienos uz vairāku biškopju dravām, izbraucieniem var pieteikties līdz 15. jūlija pēcpusdienai, aizpildot anketu biedrības mājaslapā strops.lv, tur atrodama arī pasākuma programma.