Upmalieši pirmie izveidoja iedzīvotāju konsultatīvo padomi Preiļu novadā

Tas ir jauns demokrātijas un vietējo kopienu dzīves kvalitātes uzlabošanas instruments 

Kāds vēsturē vienmēr ir pirmais, un Upmalas pagasta iedzīvotāji ir pirmie, kuri 4. jūlijā kopsapulcē ievēlēja pirmo iedzīvotāju konsultatīvo padomi Preiļu novadā.
Sanākušo iedzīvotāju nebija daudz – tikai 13 (un vēl pieci ciemiņi), tomēr viņi visi vienbalsīgi nolēma, ka Upmalas pagasta iedzīvotāju konsultatīvajā padomē turpmākos četrus gadus strādās – Antra Vilcāne, Marika Smane, Solvita Čaunāne, Ilga Ušacka, Marita Gaile, Jānis Brakovskis un Edgars Vaivods. Savukārt visi septiņi ar balsīm “par” uzticēja Antrai Vilcānei šīs padomes priekšsēdētājas pienākumus, savukārt Marita Gaile būs viņas vietniece, bet Marika Smane – sekretāre. Ja kāds no Upmalas pagasta vēlas pievienoties padomei, tad to var darīt, uzrakstot iesniegumu. Pavisam drīz viņi sanāks kopā, lai diskutētu, kā apzinās iedzīvotāju vajadzības un kā sadarbosies ar Upmalas pagasta pārvaldi un Preiļu novada pašvaldību. 
Kāpēc Upmalas pagasts bija pirmais? Upmalas pagasta pārvaldes vadītāja Inta Kivleniece pēc pieredzes brauciena pie Rēzeknes novada iedzīvotāju konsultatīvajām padomēm, laiku pa laikam jautāja pašvaldībai, kad šādas padomes būs arī Preiļu novadā. Un kad noslēdzās balsojums, viņa priecīgi sveica upmaliešus ar saukli: “Sadarbosimies!” 
Tovakar arī notika diskusija par iedzīvotāju konsultatīvo padomju lietderīgumu un vai Preiļu novada pašvaldība vēlēsies sadarboties ar tām, jo kopsapulcē klāt nebija nedz Preiļu novada domes priekšsēdētāja, viņa vietnieka, domes deputātu, nedz arī pašvaldības izpilddirektora, kuri, kā teica upmalieši, klātienē varētu apliecināt šo apņemšanos, gatavību sadarboties ar iedzīvotāju konsultatīvajām padomēm. Klātesošās Ineta Liepniece, Ilona Indriksone un Inta Klindžāne, kuras tovakar pārstāvēja Preiļu novada pašvaldību, uzsvēra, ka Preiļu novada domes vadība un deputāti šo vēlmi sadarboties apliecinājuši, vienbalsīgi pieņemdami iedzīvotāju konsultatīvo padomju nolikumu. 
Tāpat notika saruna par to, ko iedzīvotāju konsultatīvās padomes drīkst darīt un ko nedrīkst. Tomēr upmaliešiem ir skaidra viņu misija, jo, kā teica Antra Vilcāne, viņi ir uzņēmušies lielu atbildību strādāt Upmalas pagasta iedzīvotāju labā. “Sapņu pilis mēs nebūvēsim un naudu nepamatoti neprasīsim, bet strādāsim tā, lai pašvaldība mūs dzird,” teica Antra. 
Kopsapulcē Ineta Liepniece pastāstīja arī par tām jomām, kuras iedzīvotāju konsultatīvās padomes var rosināt sakārtot vai reformēt pagasta pārvaldei vai pašvaldībai, un izskaidroja, kā var pieteikt projektus līdzdalības budžetam. Savukārt Inta Klindžāne skaidroja juridiskos jautājumus. Par to, kā funkcionē pašvaldība un kāds ir pašvaldības 2023. gada budžets, stāstīja Ilona Indriksone. 
Jāpiebilst, ka iedzīvotāju konsultatīvo padomju dibināšanas kopsapulces Preiļu novadā notiks visu jūliju, un ar to norišu laiku grafiku var iepazīties savā pagasta pārvaldē vai pašvaldības mājas lapā www.preili.lv. 
 

Upmalas pagastā tapa pirmā iedzīvotāju konsultatīvā padome Preiļu novadā

Inta Kivleniece (no labās) savus novadniekus, kuri darbosies šajā padomē, sveica ar saukli “Sadarbosimies!”


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto