Atklāta saules elektrostacija "Zilupes SES"

Zilupē atklāta saules elektrostacija "Zilupes SES", aģentūru LETA informēja "Merito Partners" pārstāvji.
Latvijas investīciju uzņēmums "Merito Partners" ("Merito") kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju "Saules Energy" investējis teju divus miljonus eiro saules elektrostacijas "Zilupes SES" izbūvē.
Saules elektrostacija "Zilupes SES" izbūvēta Ludzas novada Zaļesjes pagastā, uz robežas ar Zilupes pilsētu. Tās jauda ir 2,8 megavati (MW), kas nodrošinās "zaļu" elektroenerģiju vismaz 1300 mājsaimniecībām Zilupē un tās apkaimē. Papildus saražotā elektrība būs pieejama Ludzas un citu Latvijas novadu iedzīvotājiem.
Pasākumā piedalījās Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs, Saeimas deputāts, Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, "Merito" vadošais partneris un līdzdibinātājs Mikus Janvars, "Saules Energy" valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme, kā arī projekta īstenotāju komanda un investori.
Lai stiprinātu Latvijas enerģētisko neatkarību, "Merito" kopumā ieguldīs 50 miljonus eiro astoņu jaunu saules elektrostaciju izveidē Latvijas reģionos. Iecerēts, ka līdz šī gada nogalei ekspluatācijā tiks nodotas vēl sešas saules elektrostacijas dažādos Latvijas reģionos ar kopējo jaudu 55 MW, savukārt viena saules spēkstacija – 2024. gadā. Astoņas jaunās saules elektrostacijās kopumā gadā ražos vismaz 70 000 megavatstundas (MWh) elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.
"Firmas.lv" liecina, ka "Saules Energy" reģistrēta 2023. gada februārī, un tās pamatkapitāls ir 10 000 eiro. Uzņēmuma 75 % daļas pieder "KS Merito Sustainable energy fund I AIF", pa 9,38 % – SIA "Solar energy fund" un SIA "Eco energy investments", bet 6,25 % – SIA "LG management".

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs un SIA “Saules Energy” valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme


Lauras Sondores foto