Marija Kostočko būvē iespēju “tiltu” Līvānu novada jauniešiem

Marija Kostočko vada Līvānu multifunkcionālo jauniešu iniciatīvu centru “Kvartāls”, iesaista Līvānu novada jauniešus un iesaistās arī pati Eiropas Savienības jauniešu programmās un projektos. Sarunā “Vietējai Latgales Avīzei” Marija atzina, ka Līvānus novads un tā jaunieši ir ļoti eiropeiski.
Marija atminējās, ka sajutās Eiropā un kā eiropiete Anglijā, pirms vairākiem gadiem studējot starptautisko attiecību un menedžmenta maģistratūrā. “Toreiz sajutu, ka Eiropas Savienībā nav izglītības un izaugsmes robežu, ka Eiropā pazūd robežas “neiesaistīties”, “nepiedalīties”, “nesadarboties”,” atzina Marija. 
Kad Marija piekrita strādāt Līvānos, viņa izvēlējās jauniešu jomu, kas viņai ir ļoti tuva, turklāt viņa jauniešos sajuta un ieraudzīja eiropeisko domāšanu un dzīvesveidu, Piemēram, Līvānu novada jaunieši, līdzīgi kā vienaudži citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, šķiro atkritumus, rīko vides pasākumus, piedalās dažādās jauniešu programmās utml. 
Marija arī pauda vērojumu, ka tie, jaunieši, kuri iesaistās Eiropas Savienības jauniešu programmās (piemēram, Erasmus +), atgriežas mājās ar jaunām zināšanām, idejām un vēlēšanos to visu ieguldīt un īstenot tepat mājas. “Atgriežoties Latvijā, jaunieši kļūst atvērtāki, nebaidās paust savu viedokli, izmanto izaugsmes iespējas, viņi nebaidās uzsākt kaut ko jaunu,” atzina Marija. 
Šogad viņa kopā ar jauniešiem jau iesaistījās aktivitātēs, kas ne tikai dod jaunas zināšanas, bet arī vairo piederību Eiropai. Proti, Līvānos ir noticis Latgaliešu jauniešu apmācību “Ar stiprām saknēm Latvijā un Eiropā” viens posms. Apmācības rīko Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde sadarbībā ar centru “Europe Direct Latgale” un Dienvidlatgales Nevalstisko organizāciju atbalsta centru. Marija pastāstīja: “Jaunieši šajā apmācību, līdzdalības un pieredzes apmaiņas platformā apgūst līderības zināšanas un prasmes, turklāt viņi gūst sapratni par to, ka tev, kurš dzīvo Rudzātu pagastā vai kādā mazā ciemā Rožupes pagastā, ir tādas pašas iespējas tepat Eiropā izglītoties, rakstīt un īstenot projektus, kādas ir jauniešiem Parīzē vai Berlīnē. Un šobrīd es redzu, ka jaunieši šīs zināšanas un prasmes jau izmanto savā ikdienā.”
Šo apmācību laikā Marija kopā ar jauniešiem jūnija sākumā apmeklēja arī Eiropas Parlamenta mītni Strasbūrā. Kā teica Marija, jaunieši Strasbūrā iesaistījās domnīcās un diskusijās par sociālo līdzdalību, jauniešu un senioru sadarbību, ilgtspējīgu domāšanu, zaļo domāšanu, klimata pārmaiņām u.c. Viņi iepazinās ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu jauniešiem un apsprieda tālākās tīklošanās un sadarbības iespējas. 
Vaicāta, ko šādas apmācība un braucieni ir devuši pašai, Marija atzina, ka būvē “tiltu”, pa kuru jaunietis nokļūst līdz iespējai iesaistīties un darboties, savukārt Strasbūrā viņa pārliecinājās, ka arī turpmāk līdzdarbosies lietu otrreizējās pārstrādes pasākumos un jauniešu izglītošanā uzņēmējdarbībā. 
Atvadoties Marija nosauca trīs lietas, kas vairo piederību Eiropai:
* Eiropas popularizēšana skolās un augstskolās;
* iesaiste Eiropas programmās un projektos;
* tīklošanās, sadarbība.
Raksts tapis centra “Europe Direct Dienvidlatgale” un “Vietējās Latgales Avīzi” sarunu ciklā “Eiropas pēdas latgaliešos” ar domu paplašināta Latgales iedzīvotāju zināšanas par Eiropas Savienību (ES) un iepazīstināt ar dažādu nozaru pārstāvjiem Latgalē.

    

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Marijas Kostočko arhīva foto