Seniori piedalījās festivālā Rugājos

Viņi dziesmās un dejās apcerēja Latgales senioru festivāla moto “Rūtoj saule, rūtoj bite”

Latgales senioru dziesmu un deju festivālā “Rūtoj saule, rūtoj bite”, kas  notika 17. jūnijā Balvu novada Rugājos, 900 dalībnieku pulkā bija arī Preiļu un citu novadu kolektīvu dalībnieki. 

Festivāla dalībniece, Preiļu novada pensionāru biedrības pārstāve Marija Volkova pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka Latgales vokālos senioru ansambļus un deju kolektīvus viesmīlīgi uzņēma Balvu novada Rugāju pagasta ļaudis. “Patīkami, ka cilvēki, kuri ir pieklājīgā vecumā, grib būt aktīvi, iesaistīties ansambļos un deju kolektīvos. Vislielākais kolektīvu skaits bija no Balvu novada – 21 kolektīvs, bet Preiļu novadu pārstāvēja 16 kolektīvi. Festivāla rota bija pavisam 78 kolektīvi ar 900 dalībniekiem,” atzina Marija.

Seniori varēja pabūt mājražotāju tirdziņā, piedalīties meistardarbnīcās, turklāt pie sociālās aprūpes centra “Rugāji” visus priecēja festivāla dalībnieku koncerts, balveniešu sarūpētās uzkodas, garšīgie dzērieni. Arī pati diena lutināja seniorus ar karstu sauli un tveici. Festivāla koncerts izskanēja arī Rugāju Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Sirds Romas katoļu baznīcā, un šoreiz visus priecēja Balvu Mūzikas skolas kora klases vokālā ansambļa dalībnieki un solisti. Tie ir jaunie talanti, senioru iesāktā darba turpinājums, uzskata Marija. 

Notika dievkalpojumi Rugāju svētā Nikolaja Brīnumdara pareizticīgo baznīcā un
Rugāju Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Sirds Romas katoļu baznīcā.

Marija pastāstīja: “Savukārt festivāla gājiens no “Harmonijas” laukuma apliecināja to, cik skaisti ir Latgales novada tērpi, katra kolektīva svētku noformējums un pozitīvā noskaņa! Un visi satikās festivāla lielkoncertā “Rūtoj saule, rūtoj bite ”. Tur piedalījās kori, vokālie ansambļi, Eiropas deju, dāmu deju, un tautas deju kolektīvi, folkloras kopas, kapelas, mazākumtautību ansambļi. Programmas vadītāji Dagmāra Laicāne un Imants Spīčs ne tikai atraktīvi vadīja pasākumu, bet arī  priecēja  ar skaistām dziesmām. Pasākuma dalībniekus sveica gan Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvji, gan Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, gan Latgales Pensionāru apvienības vadītāja Aina Jaunzeme. Ar lielu sajūsmu uzzinājām, ka nākamie senioru svētki notiks Preiļos, un ceļojošais svētku karogs tika nodots Preiļu novada priekšsēdētāja vietnieka Pētera Rožinska rokās. Arī viņš sirsnīgi sveica klātesošos. Pateicamies Preiļu pašvaldībai par nodrošinājumu ar transportu.”

Savukārt Preiļu novada Pensionāru biedrības valdes priekšsēdētāja Marija
Briška uzsvēra: “Preiļiem uzticēts liels gods un darbs šādu svētku  organizēšanā 2024. gadā. Šoreiz gribu pateikt lielu paldies katram festivāla dalībniekam par aktivitāti, turklāt  dziedāt ir veselīgi, bet dejot – vēl veselīgāk! Svētki un tieši kopā būšanas mirkļi senioriem ir ļoti vajadzīgi. Varam priecāties par visu labo un skaisto, kas mums bijis, un ar cerībām skatīties nākotnē. Novēlu saglabāt sevī to, kas mūsu cilvēku sirdīs ienes prieku, spēku un vēlmi aktīvi darboties. “

Svētku gājienā – Preiļu novada kolektīvi

Dejo Līvānu novada senioru deju kolektīvs “Dubnava”

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Gunāra Vilcāna foto