Edgars Rinkēvičs ievēlēts par Latvijas Valsts prezidentu

31. maijā Saeimas deputāti, balsojot trīs kārtās, pēdējā kārtā par Valsts prezidentu ievēlēja Jaunās Vienotības kandidātu, pašreizējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Viņš šajā amatā konkurēja ar uzņēmēju, Apvienotā saraksta veidotāju un šī saraksta Valsts prezidenta kandidātu Uldi Pīlēnu un uzņēmēju, “Progresīvo” izvirzīto pretendenti Elīnu Pinto. Edgars Rinkēvičs saņēma 52 balsis “par”.

Kāds ir jaunais Latvijas Valsts prezidents, kurš šajā amatā stāsies 8. jūnijā? Edgars Rinkēvičs ir dzimis 1973. gadā, un šogad, 21. septembrī, viņš svinēs 50 gadu jubileju. Viņš ir politikas zinātņu maģistrs, absolvējis Latvijas Universitāti, tāpat studējis arī ASV un Nīderlandē. Kops 1995. gada Edgars Rinkēvičs strādā valsts ārlietu jomā, ir bijis Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, vadījis Valsts prezidenta kanceleju un kopš 2011. gada ir ārlietu ministrs. Sabiedriskajās aptaujās iedzīvotāji viņu ierindo populārāko politiķu pirmajā trijniekā. 
Jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vēlētos, lai viņa kabineta durvis būtu atvērtas cilvēkiem, kuriem ir problēmas, un, ja ir kopīga izpratne, kā tās jārisina, viņš arī varēs rīkoties.

“Es gribētu, lai būtu tāda situācija, ka mana kabineta durvis ir vaļā, kad cilvēkiem ir kāda problēma. Ne vienmēr tas nozīmē, ka piekristu argumentiem, bet lai cilvēkiem būtu sajūta, ka viņi tiek uzklausīti, un, ja ir kopīgs viedoklis, tad ir arī reakcija," intervijā Latvijas Radio pauda Rinkēvičs.

Viņš gan atgādināja, ka galvenie darītāji kādu problēmu risināšanā būs valdība un ministri vai Saeima, bet viņš kā prezidents varēs katalizēt problēmas un censties panākt rezultātus.
Savukārt runājot par prezidenta likumdošanas iniciatīvām, Rinkēvičs pauda, ka pirms likumprojektu iesniegšanas nepieciešams runāt ar frakcijām, deputātiem, lai saprastu, vai spēj viņus pārliecināt, ka piedāvātais ceļš ir pareizs, iespējams, nepieciešami kādi precizējumi, ko var izdarīt.
Rinkēvičs arī sacīja, ka savā darbībā prezidenta amatā noteikti gribēs atbalstīt projektus, kas ir zinātnes un uzņēmējdarbības mijiedarbība, kas veicina augstas pievienotās vērtības produktu veidošanu, un lobēt valsts ekonomiskās intereses.
Savukārt, ja viņš redzēs, ka ir pieņemts likums, "kas ir samudžināts", ja iebildumi pret to ir pamatoti, Rinkēvičs izmantos iespēju nodot to atpakaļ izskatīšanai Saeimā. (Avots – www.lsm.lv)

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, publicitātes foto