Līksnas baznīcā atgriezās Sāpju Dievmātes glezna

19. gadsimtā tā bija Līksnas muižas grāfu Plāteru-Zībergu īpašums
27. maijā Baznīcu nakts pasākumi notika arī Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds katoļu baznīcā, un šogad šis pasākums bija īpašs, jo dievnamā atgriezās svētbilde “Sāpju Dievmāte”, kas gleznota 19. gadsimtā.
Glezna ir atguvusi savu sākotnējo spozmi (restaurēta) ar restauratora Aigara Pilenieka, Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas katedras vadītājas Daces Pāžas un katedras 2. kursa studentes, daugavpilietes Laura Vucenas gādību, pieaicinot gleznas izpētei arī ekspertus no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes. Pasākuma dalībniece Inese Minova “Vietējai Latgales Avīzei” pastāstīja, ka Laurai tas bijis milzīgs izaicinājums, tomēr tas ļāvis saprast, ka restaurācija ir viņas dzīves aicinājums.
Eksperti noskaidroja, ka glezna “Sāpju Dievmāte” tapusi 1860. gadā pēc vācu mākslinieka Bernharda Plockhorsta darba motīviem un ka tās autors ir Lietuvas mākslinieks Vincents Slendzinskis. To apliecina Dievmātes vīrišķīgie vaibsti, kas, ekspertuprāt, esot raksturīgs daudziem šī mākslinieka darbiem. Turklāt gleznas aizmugurē ir uzraksts, kas apliecina tās kādreizējo atrašanos Līksnā, bet paraksts virspusē atklāj tās autoru Vincentu Slendzinski. Vismaz 160 gadus seno gleznas koka rāmi atjaunoja Aigars Pilenieks, kurš atzīst, ka glezna slēpj sevī kādu noslēpumu. Un tiešām, veicot gleznas rentgenu, restaurators zem Dievmātes gleznas ieraudzīja vīrieša portretu. Aigars Pilenieks apņēmies izpētīt arī to. Jāiestarpina, ka glezna “Sāpju Dievmāte” nu ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.
Interesanti, ka 1911. gadā grāfiene Veronika Plātere-Zīberga gleznu “Sāpju Dievmāte” uzdāvināja Rīgas arhibīskapam Antonijam Springovičam kā pateicību, jo viņš, esot vizītē draudzē, garīgi stiprinājis ticīgos no apkaimes saimniecībām. Vēlāk arhibīskaps gleznu atdevis brāļa meitai, acu ārstei Ģertrūdei Springovičai, kura pagājušā gadsimta 70. gados gleznu uzdāvinājusi ārstei terapeitei Veltai Griķei kā pateicību par cilvēka dzīvības glābšanu. Visbeidzot Veltas Griķes meita Laimdota Griķe 2021. gada vasarā uzmeklējusi restauratoru Aigaru Pilenieku un apmaksāja gleznas restaurāciju un vēsturisko izpēti.
Tā kā uzraksts gleznas aizmugurē apliecina tās saistību ar Līksnu, tad gleznas īpašniece Laimdota Griķe un restaurators Aigars Pilenieks dāvināja gleznu Līksnas katoļu draudzei.
Restaurators bija sazinājies ar grāfienes Veronikas mazmazmeitu Mariju Plāteri-Zībergu Kanādā, un viņa gleznas inaugurācijas svētkos 27. maijā ar Zoom (interneta) starpniecību novēlēja, lai šī glezna vēsta par grāfu Plāteru-Zībergu gadsimtiem seno saikni ar Latviju un sargā Latvijas un Polijas labās attiecības. Savukārt gleznas īpašniece Laimdota Griķe vēlēja, lai Sāpju Dievmātei nekad nevajadzētu atstāt šīs mājas.
Prāvests Jānis Kolns noturēja svētku Svēto Misi un svētīja gleznu. Tā atradīsies baznīcā un būs pieejama apmeklētājiem apskatei. Tovakar notika arī Rīgas Tehniskās universitātes kora “Delta”, solista Makša Krilova un koncertmeistares Ilonas Brokas koncerts "Dzīvība" un atklāta biedrības "LIXTEN" veidotā izstāde “Grāfu Plāteru-Zībergu kultūrvēsturiskais mantojums Augšdaugavas novadā”.

Aigars Pilenieks un Laimdota Griķe priecājas, ka glezna atgriezās mājās – Līksnas pagastā

19. gadsimtā svētbildi “Sāpju Dievmāte” gleznoja lietuviešu mākslinieks Vincents Slendzinskis


Ineses Minovas foto