Smaržīgās alises zied visu vasaru

Jūrmalas lobulārijas (Lobularia maritima) mēdz saukt par alisēm vai medenēm. Savvaļā tās aug saulainās nogāzēs gar Vidusjūras piekrasti. Ir viengadīgas, neliela auguma (sasniedz 10–20 cm augstumu), ar bagātīgi zarotu stumbru. Nelielajiem bāli violetajiem ziediem ir specifiska, stipra, medaina smarža, stāsta zemnieku saimniecības “Bites” vadītāja Agita Bite.

Lobulārijas var viegli pavairot ar sēklām. Izsēj pavasarī, parasti maija sākumā, tieši dobē vai izstāda dēstus (tos sāk audzēt aprīlī). Augi ir izturīgi pavasara un rudens salnās. Nedrīkst sēt pārāk biezi, jo tad augi slikti ziedēs un tos bojās miltrasa. Dēsti jāizretina, lai būtu vismaz 10 cm, bet labāk 15–20 cm attālumā cits no cita. Blīvākos stādījumos puķes agrāk nozied. Lobulārijas labi aug jebkurā augsnē pat sausā vietā. Tomēr labāk sameklēt saulainu vietu un sagatavot barības vielām ne visai bagātu, bet kaļķainu augsni. Dārzos, kuros ir irdena, mitrumu caurlaidīga, smilšaina augsne ar pietiekamu mitrumu, alisēm labi nogatavojas sēkliņas un tās nākamajā gadā uzdīgst pašas.

Vairākums moderno šķirņu ir kompaktas, un bieži vien ziedošas alises nav augstākas par 6–10 cm. Tāpēc jūrmalas lobulārijas ir piemērotas lielu, krāsainu laukumu veidošanai puķu dobēs. Vecmodīgās garās šķirnes labāk izskatās dobju malās un konteineros. Apstādījumos balti ziedošās var kombinēt ar violetajām. Latvijā visiecienītākā ir baltziedu šķirne ‘Snow Crystals’, kam ir ļoti lieli ziedi un spēcīgs, sazarots augums. Augs neprasa īpašu kopšanu, zied līdz vēlam rudenim. Jūrmalas lobulārija ‘Tiny Tim’ ir 8 cm augsta, ar zarotu augumu. Auga lapotne slēpjas zem mazu, baltu ziedu paklāja, tāpēc to bieži dēvē par sniega paklāju.

Lobulārijām nav bīstams vējš, taču nepatīk +30 °C gaisa temperatūra. Alises vairāk ir vēsumu mīlošas puķes. Karstā laikā augi pārstāj ziedēt un atjaunojas tikai pēc kāda laika. Ja sāk dzeltēt, dzinumus vajag apgriezt, lai atsāktu bagātīgi ziedēt. Laistīšanas biežums atkarīgs no laika apstākļiem. Puķes ir ļoti jutīgas karstās dienās, tāpēc šajā laikā rūpīgāk jāpārbauda augsnes mitrums. Informācija – praktiski.lv.