ZS “Liepkalns” – pirmā Latvijā saņem Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu

Lauksaimniecības un klimata tehnoloģiju uzņēmums “eAgronom” sadarbībā ar Swedbank izsniedzis pirmo Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu. Tā mērķis ir veicināt videi draudzīgu lauksaimniecības prakšu ieviešanu, kā arī nodrošināt izdevīgākus finansēšanas nosacījumus lauksaimniekiem, kuri apņēmušies saimniekot ilgtspējīgi. Zemnieku saimniecība “Liepkalns” ir pirmā, kas Latvijā saņēmusi šādu sertifikātu.
Rēzeknes novada zemnieku saimniecības “Liepkalns” īpašnieks Aleksejs Danilins savā ģimenes saimniecībā ražo bioloģiskos produktus, kas ieguvuši popularitāti visā Latvijā. Viņš ir pirmais, kurš izmantojis Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikāta priekšrocības, ko piedāvā “eAgronom” sadarbībā ar Swedbank.
Par to, kāpēc izvēlējies pieteikties sertifikātam, Aleksejs stāsta: “Saimniekojam ilgtspējīgi jau vairāk nekā desmit gadus, tāpēc par savu atbilstību nešaubījāmies. Ir patīkami redzēt, ka nu tas tiek novērtēts arī no kredītiestāžu puses. Šis sertifikāts ne tikai vēlreiz apliecina mūsu klientiem, ka savā saimniecībā izmantojam videi draudzīgu lauksaimniecības praksi, bet tas arī ievērojami samazināja mūsu izdevumus jaunas tehnikas iegādei,” atzīst Aleksejs.
Swedbank pagaidām ir vienīgā banka Latvijā, kas piedāvā lauksaimniekiem saņemt izdevīgākus aizdevumu un līzinga finansēšanas nosacījumus, izvērtējot lauksaimniecībā izmantotās prakses.
Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikāts paredzēts saimniecībām, kuras nodarbojas ar augkopību vai kuru viens no darbošanās virzieniem ir augkopība. Sertifikāts apstiprina, ka saimniecībā tiek veiktas videi draudzīgas lauksaimniecības prakses. To izsniedz pēc pārbaudes, kuras laikā tiek analizēti dati, izmantojot satelītattēlus, saimniecības pārvaldības programmatūras atskaites, kā arī, nepieciešamības gadījumā,  fiziski apmeklējot saimniecības.
Ja pārbaudes laikā saimniecība atbilst nepieciešamajiem kritērijiem, “eAgronom” izsniedz Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu. To uzrādot, Swedbank ir iespējams saņemt izdevīgākus finansēšanas nosacījumus aizdevumam vai līzingam, informē Ritvars Podziņš, Lauksaimniecības un klimata tehnoloģiju uzņēmuma “eAgronom” pārstāvis.
Foto no legacy.eagronom.com