Bērni ciemojās pie Preiļu ugunsdzēsējiem un glābējiem

Viņiem patika automašīnas un formastērpi

17. maijs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), tai skaitā Preiļu nodaļā, bija Atvērto durvju diena, kas bija veltīta Ugunsdzēsēju un glābēju dienai un Latvijas ugunsdzēsības 158. gadadienai. Šoreiz Preiļu daļas ugunsdzēsēju un glābēju darba ikdienu un ekipējumu iepazina Riebiņu pirmsskolas izglītības iestādes, Rudzātu vidusskolas, Preiļu 1. pamatskolas un Preiļu 2. vidusskolas bērni.

Kamēr vieni bērni pētīja, kas atrodas ugunsdzēsības automašīnā, tikmēr citi piemērīja ugunsdzēsēja glābēja ķiveri un tērpu, apavus, to visu ugunsdzēsējam glābējam jāuzvelk dažās sekundēs, lai paspētu uz izsaukumu laikus. Gandrīz visi bērni bija vienisprātis, ka ugunsdzēsēju glābēju automašīnas un formas ir ļoti skaistas. Savukārt ugunsdzēsēji glābēji stāstījumā, kā var apgūt šo profesiju, atgādināja, ka jābūt ne tikai fiziski stipram, bet arī gudram, tātad ir labi jāmācās skolā, un ar labu sirsniņu, jo tikai labs cilvēks spēj palīdzēt otram cilvēkam.  

Pirms bērnu ierašanās VUGD Preiļu daļā “Vietējā Latgales Avīze” jautāja šīs daļas vada komandierim Igoram Martinovam par ugunsdzēsēja glābēja aicinājumu un ikdienas darba jundu.
Mācoties Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā, Igors zināja, ka būs ugunsdzēsējs glābējs. “Mani vectēvi bija virsnieki, un es vienmēr sapņoju, ka nēsāšu formastērpu un ka glābšu cilvēkus. Tāpēc pēc skolas pabeidzu Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu un atgriezos Preiļos. Nu jau septiņpadsmito reizi svinu Ugunsdzēsēju un glābēju dienu,” teica Igors. 
Ugunsdzēsēji glābēji steidz glābt tos, kuri cietuši ugunsgrēkā vai slīkst ezerā, vai aizmaldījušies mežā, vai varbūt cietuši autoavārijā. Tāpat viņi palīdz dzīvniekiem. Igors pastāstīja, ka pagājušajā vasarā viņš ar kolēģiem izglābuši sesku, kurš bija iesprūdis futbola vārtos Preiļu stadionā, bet nesen – kaķēnu, kurš bija iesprūdis ceturtā stāva logā. Jebkura dzīvība ir svēta un jāglābj, uzsvēra Igors.
Ugunsdzēsēji glābēji darba ikdienu nevar saplānot pa stundām, izņemot mācības un fiziskās sagatavotības normatīvu kārtošanu, jo tās ir obligātas katru gadu, tāpēc ka vienā dienā var būt viens izsaukums, citā – vairāki, saka Igors, un atcerējās, ka, būdams vēl kadets, ir piedalījies pat deviņos izsaukumos diennaktī, tāpat, jau uzsākot dienestu VUGD Preiļu nodaļā, trīs diennaktis ar kolēģiem dzēsuši ugunsgrēku bijušās linu fabrikas teritorijā. Ir bijuši arī smagi kūlas ugunsgrēki, dažreiz to pa dienu ir bijis tik daudz, ka izsaukumos devās visas Preiļos esošās tehnikas vienības un paši ugunsdzēsēji glābēji, un depo palika tukšs. Preilēnieši ir steigušies palīgā arī Rēzeknes, Līvānu un citu reģionu struktūrvienību kolēģiem. 

“Lauki ir apstrādāti, brīvu platību ir maz, tāpēc pērno kūlu dedzina retāk, taču notiek citas nelaimes. Tagad sāksies vasaras sezona, tāpēc aicinu lasītājus peldēties zināmās ūdenstilpēs, nelietot alkoholu pie ūdens, pieskatīt bērnus. Tāpat aicinām būt īpaši apdomīgiem, kurinot pirtis un cepot šašlikus. Ar uguni ir jārīkojas apdomīgi, ievērojot drošības noteikumus. Ejot ogās vai sēnēs, jāņem uz mežu arī tālrunis ar uzlādētu bateriju, labāk doties mežā divatā, – tā būs drošāk – ja vienam rodas veselības problēmas, ir blakus cilvēks, kurš var pasaukt palīgā,” teica Igors. 

Ugunsdzēsēji glābēji saskaras arī ar cilvēku nāvi ugunsgrēkā vai ceļu satiksmes negadījumā, vai ūdenstilpnēs, un, kā atzina Igors, ugunsdzēsēji glābēji ļoti pārdzīvo katru nelaimi. Lai atgrieztu līdzsvaru prātā un sirdī, viņi var izmantot Psiholoģiskā palīdzības dienesta speciālistu palīdzību. Ugunsdzēsējiem glābējiem jāuztur arī laba fiziskā forma un jākārto obligātie normatīvi, tāpēc viņi darbdienās veic fiziskos vingrinājumus (pievilkšanos pie stieņa u.c.) un divreiz gadā piedalās lielākās un apjomīgākās mācībās.
Igoram ir prieks, ka ugunsdzēsēja glābēja profesija ir prestiža un populāra Latgalē. Šogad Preiļu nodaļas vīriem pievienojās divi jauni kolēģi, un nav nevienas brīvas vakances. Arī darba vide uzlabojas, ugunsdzēsēji glābēji saņem jaunu autotransportu (tāds tiks iegādāts arī šogad, iestarpināja Igors). 
Ugunsdzēsēji glābēji ir kā liela ģimene gan darbā, gan atpūtā, turpināja stāstījumu Igors, atklājot, ka VUGD Preiļu komanda bieži izcīna godalgotas vietas Preiļu novada atklātajos futbola un telpu futbola čempionātos, kā arī Iekšlietu ministrijas sporta spēlēs. Gandrīz visi Preiļu nodaļas vīri ir ģimenes cilvēki, lepojas ar savām saimēm, un, kā teica Igors, šogad viņa un kolēģu ģimenēs jau piedzimuši seši bērni.

“Kad esi palīdzējis un kad neviens nav cietis, tad sajūtu lielu gandarījumu, arī cilvēki pateicas mums par darbu. Šajā svētku reizē novēlu veselību un laimi mums visiem un mieru Latvijā un pasaulē!” saka Igors. 

Igors Martinovs lepojas ar savu un kolēģu misiju palīdzēt cilvēkiem

Svētku fotogrāfijā Riebiņu pirmsskolas izglītības iestādes bērni ar ugunsdzēsējiem glābējiem

Rudzātu vidusskolas skolēni piemērīja ugunsdzēsēju glābēju formu, ķiveri un apavus

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Riebiņu pirmsskolas izglītības iestādes un Egitas Terēzes Jonānes foto