Izskanēja Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras svētki “Darbeņš man prīku deve”

27. aprīlī Līvānu novada kultūras centrā notika Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras svētki “Darbeņš man prīku deve”. Pasākumā piedalījās arī sešas folkloras kopas un kapelas no Sēlijas novada. Šī mācību gada tēma bija “Amati un amatnieku prasmes tradicionālajā kultūrā”. Stāstus stāstīja, dziesmas dziedāja, dejoja, gāja rotaļās, apguva dažādu amatu prasmes vairāk nekā 350 dalībnieki no 18 folkloras kopām!
Tas ir Latvijas bērnu un jauniešu folkloras kopu gada veikuma izvērtējums, problēmu un to risinājumu apzināšana, kā arī savstarpēju kontaktu veidošana.

Svētkus ieskandināja koncerts. Tā pirmajā daļā “Dienvidlatgales sasaukšanās” uzstājās Dienvidlatgales novada bērni un jaunieši no Krāslavas, Daugavpils, Vaboles, Preiļiem, Aglonas, Riebiņiem, Vārkavas, Pelēčiem, Salas, Rožupes un Līvāniem. Koncerta otrajā daļā “Sēlija rotā” uzstājās ciemiņi no Dignājas, Ābeļiem, Zasas, Jēkabpils un Aizkraukles. Katra kopa priecēja ar septiņas minūtes garu programmu, demonstrējot savas prasmes vienā vai vairākos folkloras žanros.

Jaunos folkloristus sveica Līvānu Bērnu un jauniešu centra direktore Aija Skarbiniece, bet Līvānu novada kultūras centra māksliniece Alla Griņeviča bija uzbūrusi brīnišķīgu tēva sētas motīvu ar dažādiem amatnieku piederumiem.

Svētku dalībniekiem un skatītājiem bija iespēja apmeklēt dvieļu izstādi “Vacvacmameņis rūčinīki”, darbojās arī interaktīvās darbnīcas jeb “Amatu sēta”, kur aušanas darbnīcā audējas Ineses Valaines vadībā varēja aust celu jostiņas. Tikmēr rokdarbniece Žanna Vilcāne ierādīja, kā tamborējami lupatu paklājiņi. Bērni ar aizrautību darbojās arī keramiķes Līgas Bernānes podnieku darbnīcā. Turpat skrodera darbnīcā meistare Evita Jagža mācīja šūt rotājumus. Ar lielu interesi zēni iesaistījās kokapstrādes darbnīcā, kur meistara Jāņa Ernstsona vadībā gatavoja putnu būrīšus. Tie, kuriem patīk iet rotaļās, varēja iesaistīties rotaļu un danču darbnīcā, kuru vadīja folkloras kopas “Ceiruleits” dalībnieki, bet Vārkavas folkloras kopas “Vecvārkava” dalībniece Helēna Ērgle vadīja interaktīvo nodarbību par Latgales novada kulināro mantojumu. Terēzija Rubene darbnīcā “Omotu stuosti” tikās ar labākajiem novada stāstniekiem, bija arī Dravnieka darbnīca, kur tapa smaržīgas vaska sveces.

Folkloras kopu dalībnieki bija saveduši dažādus pašmāju labumus garajam degustācijas galdam.

Pēc sarīkojuma notika ekspertu, novada koordinatora un folkloras kopu vadītāju apspriede. Skati vēroja Māra Mellēna – Valsts izglītības satura centra (VISC) folkloras projektu koordinatore un Dina Liepa – Bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils” folkloras kopas “Kokle” vadītāja, Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra folkloras apvienības vadītāja.
Svētku noslēgumā tika godināti folkloras kopu vadītāji un dalībnieki. Visi folkloras kopu vadītāji saņēma VISC Pateicības rakstus par atbalstu, aktīvu un radošu līdzdalību tradīciju pārmantošanā. Folkloras svētki bija reizē arī skate.

I pakāpes diplomu ieguva:

  • Līvānu 1. vidusskolas un Līvānu novada KC folkloras kopa “Ceiruleits” (vecākā grupa) (vad. Anna Kārkle);
  • Līvānu 1. vidusskolas un Līvānu BJC folkloras kopa “Ceiruleits” (jaunākā grupa) (vad. Anna Kārkle);
  • Riebiņu vidusskolas folkloras kopa “Jumalāni” (vad. Ārija Bergmane-Sprūdža, Rita Pudāne);
  • Vārkavas pamatskolas folkloras kopa “Vōlyudzeite” (vad. Romualds Kairāns, Helēna Ērgle);
  • Aglonas vidusskolas folkloras kopa “Žibacteņa” (vad. Lilita Valaine);
  • Preiļu 1. pamatskolas folkloras kopa “Komuleits” (vad. Aigars Krekels);
  • Krāslavas BJC folkloras kopa “Mozī Latgalīši” (vad. Silvija Stivriņa);
  • Daugavpils Vienības pamatskolas folkloras kopa “Dzīsmeite” (vad. Lūcija Vaivode);
  • Pelēču pamatskolas folkloras kopa “Pelēcīši” (vad. Romualds Kairāns).

II pakāpes diplomu ieguva:

  • Vaboles vidusskolas folkloras kopa “Kanči” (vad. Sintija Giptere);
  • Salas sākumskolas folkloras kopa “Dzeipureņš” (vad. Aigars Krekels, Anita Vjakse);
  •  Rožupes pamatskolas folkloras kopa  “Rūžupeite” (vad. Inga Kūkusiliņa).
    Pasākumu atbalstīja VKKF, Līvānu novada dome, Līvānu BJC un Līvānu novada KC.
    Sarīkojumu organizēja VISC sadarbībā ar Līvānu BJC.

Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatore Anna Kārkle

Dzimto pusi Līvānu novadu pārstāvēja folkloras kopas “Ceiruleits” jaunākā grupa

Muzicēja Pelēču pamatskolas folkloras kopa “Pelēcīši”