Daugavpilī atklāja Inženieru arsenālu

Par dažiem eksponātiem kolekcionāri maksātu pat simtiem tūkstošu eiro

5. maijā Daugavpils cietoksnī durvis vēra jauns tūrisma objekts, kas izvietots vēl vienā rekonstruētā ēkā, – Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”. Svētku moto bija "Inženieru arsenālā sāk pukstēt motoru sirds". 
Jau dažas stundas pirms oficiālās atklāšanas Inženieru arsenāla eksponātus, kas izvietoti divos stāvos četrās zonās, aplūkoja ģimenes, skolēni, seniori, tūristu grupas gan no Latgales, gan citiem Latvijas novadiem. Vecāki bērniem stāstīja, ka, piemēram, lenšu magnetofons bija populārs viņu jaunībā, ka vectētiņš strādāja Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcā, kura dibināta pirms vairāk nekā 150 gadiem utt. 
Inženieru arsenāla pirmajā stāvā apzināta Daugavpils cietokšņa vēsture un Daugavpils uzņēmumu sasniegumi, kā arī redzams padomju laika autotransports (tur izstādīts arī Latvijā ražotais mikroautobuss "Latvija"), bet otrajā stāvā līdzās ārzemju retro automašīnām, velosipēdiem, mopēdiem un motocikliem novietoti Latvijā ražoti spēkrati (piemēram, mopēds "Rīga") un Latvijas spīdvejistu sporta motocikli un izcīnītās balvas. Tikmēr fototehnikas cienītājus iepriecina pirms Otrā pasaules kara Latvijas brīvvalstī radītais pasaulē mazākais fotoaparāts "VEF Minox" un citi seni fotoaparāti. Apmeklētāji vērīgi pētīja arī mazo suvenīru auto un mototehnikas eksponātu kolekciju. 

Uzziņai
Tehnikas un industriālā dizaina centrs "Inženieru arsenāls":
* ēka būvēta no 1840. līdz 1844. gadam;
* rekonstruēta no 2019. līdz 2022. gadam; 
* ieguva “Grand Prix” balvu konkursā “Gada labākā būve 2022”;
* viena no garākajām ēkām Latgalē – tās garums ir 230 m;
* piedāvā apskatīt vairāk nekā 30 retro automašīnas, vairāk nekā 75 retro motociklus un mopēdus, 350 mazus auto un moto modeļus u.c. eksponātus.
(Avots – www.visitdaugavpils.lv)

Seno radioaparātu, magnetofonu, telefonu ekspozīcija

Retro automobiļu kolekcijas sporta auto “Mercedes 190 SL” (1961. gads) 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto