Jautā lasītājs: Par iespējamo peintbola laukumu Naujenes pagastā

Jautā Daugavpils Ceļinieka ciema (Naujenes pagasts) iedzīvotāji: 
“Vai bijušās asfalta rūpnīcas teritorijā jaunais īpašnieks attīstīs izklaides (peintbola) biznesu vai zonu? Lasītāji ir uztraukti par mazbērnu drošību (šajā apkārtnē bērni rotaļājas, brauc ar velosipēdu) un pašu drošību (tur ir taka un ceļš, kas robežojas ar šo teritoriju un kur iedzīvotāji dodas uz mazdārziņiem).”


Atbild Augšdaugavas novada domes Attīstības pārvaldes Plānošanas nodaļas vadītāja Olga Lukaševiča:
“Visa bijušās asfalta rūpnīcas teritorija atrodas Naujenes pagasta Vecstropu ciemā, un pašlaik tā pieder vairākām fiziskām un juridiskām personām. Saskaņā ar joprojām spēkā esošo Daugavpils novada teritorijas plānojumu bijušās asfalta rūpnīcas teritorijai ir noteikta atļautās izmantošanas funkcionālā zona “Rūpnieciskās apbūves teritorija”.
Šobrīd Būvniecības informācijas sistēmā nav iesniegumu par apbūves ieceri pakalpojumu sniegšanai šajā teritorijā. Ja konkrētajā teritorijā ir pamanītas patvaļīgas būvniecības pazīmes, par to lūdzam ziņot Augšdaugavas novada pašvaldības Būvvaldei, kas saskaņā ar Būvniecības likumu veic būvdarbu kontroli.
Ja tā nav apbūve, nav pašvaldības kompetencē izsniegt darbības atļaujas izklaides pakalpojumu sniegšanai, kam ir paredzēts izmantot savu privāto teritoriju. Savukārt Ieroču aprites likuma 67. pants pasaka, ka fiziskajām un juridiskajām personām atļauts izmantot peintbola ieroci tām piederošā vai šo personu valdījumā vai turējumā esošā nekustamajā īpašumā, to norobežojot un nodrošinot tādus izmantošanas apstākļus, lai nepieļautu vides, dzīvnieku un cilvēku dzīvības un veselības vai citām personām piederošās mantas apdraudējumu, kā arī neapdraud sabiedrisko drošību un nerada sabiedriskās kārtības traucējumus.
Vienlaikus pievēršam uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 927. pantu “īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību”. Tas nozīmē arī to, ka zemes īpašnieks ir tiesīgs liegt nepiederošām personām šķērsot sava īpašuma teritoriju, it sevišķi, ja tā ir iežogota.”


Egitas Terēzes Jonānes teksts, pixabay.com foto