Kārsavā lasa grāmatas un spēlē teātri

Sadarbojoties Kārsavas pilsētas bibliotēkai un Kārsavas kultūras namam, 26. martā norisinājās interesants un oriģināls savā savdabīgumā pasākums, kas pulcināja kopā lasītājus un pašdarbniekus. Par to raksta lasītāja Valentīna Pavlovska. Idejas pamatā ir Andra Kalnozola debijas romāns “Kalendārs mani sauc”, kas Latvijā ir jau saņēmis vairākus apbalvojumus. Pasākumu organizēja Kārsavas pilsētas bibliotēkas vadītāja Aija Paršova un Kārsavas kultūras nama vadītāja Ināra Rasima, kuras režijā tika iestudēts muzikāli teatralizēts šīs grāmatas satura atainojums.

Romāna galvenais varonis Oskars ir savādāks cilvēks nekā citi. Viņš ir īpašs, savādāk uztver pasauli, savādāk uzvedas. Daudzi viņu uzskata par muļķi un nepilnvērtīgu sabiedrības locekli, taču viņa attieksme pret līdzcilvēkiem ir apbrīnas vērta. Viņa lielākie draugi ir nevarīgi seniori, invalīdi un citi likteņa piemeklētie, kuriem viņš nesavtīgi, savas izpratnes līmenī, cenšas palīdzēt. Lasītāju klubiņa dalībnieki oriģinālā un atraktīvā veidā izspēlēja daudzas šīs grāmatas varoņu lomas dažādās amizantās situācijās. Mazpilsētas “dīvaiņa” Oskara ikdienas gaitas caur sižetisko līniju meistarīgi atspoguļoja Ināra Rasima. Oskara mātes lomā iejutās Zofija Ritiņa, atklājot to, kā ir būt tāda dēla mātei, kurš ir savādāks nekā citi un ik dienas prasa īpašu attieksmi. Atraktīvās dalībnieces Rita Žuka, Valentīna Pavlovska un Lūcija Urtāne, tēlojot Oskara draudzenes – seniores, savu uzstāšanos papildināja gan ar izjusto dziedājumu “Dzīvīte, dzīvīte, šūpojos tevī…”, gan aizrautīgu deju, bet Lidija Nikolajeva visus pārsteidza ar ģitāras pavadījumā izpildītu romanci savā dzimtajā čehu valodā. Nepārspējams savā tēlojumā bija Vladimirs Kuzņecovs, kam bija piešķirta personāža, kuru Oskars nosaucis par Ļeņinu, loma.

Uzveduma laikā, tieši kā grāmatā, zālē darbojās kafejnīca “Stūrītis”, un skatītāji bija izvietojušies pie galdiņiem, kur kā cienasts bija galvenā varoņa Oskara mīļākais ēdiens – reņģītes ar sviestmaizi, marinēti kabači un tēja. Kaut arī iestudējumā figurēja pārsvarā senioru tēli, tomēr skatītāju rindās esošais jauniešu pulciņš sekoja notiekošajam līdzi ar lielu interesi un atsaucību.

Pasākuma rīkotājas Aija un Ināra pateicas Kārsavas kultūras nama darbiniekiem, kas palīdzēja to sarīkot, un ir priecīgas, jo uzskata, ka tā mērķis – pamodināt lasītājos lielāku interesi par literatūru un teātri – ir sasniegts.

Skats no izrādes

Valentīnas Pavlovskas foto