Preiļos uzlabo katlu mājas darbību

Atrasts gaudošanas un dūmainības cēlonis
Pirms nedēļas Preiļos Raiņa bulvāris bija dūmu un to smakas ieskauts. Dūmi nāca no mobilās jeb konteineru katlu mājas skursteņa Talsu ielā 2a. “Vietējā Latgales Avīze” publicēja savā Facebook lapā video, un iedzīvotāji atkal pauda sašutumu par šīs katlu mājas dūmainību un troksni. Turklāt arī Valsts vides dienesta pārstāve Aija Jalinska aģentūrai LETA pieminēja SIA “Preiļu saimnieks” starp sliktajiem piemēriem, jo katlu mājā Liepu ielā pārsniegtas visas piesārņojošo vielu emisiju robežvērtības. 
Mājaslapā www.preili.lv SIA “Preiļu saimnieks” valdes priekšsēdētājs Ivars Indriksons sniedza skaidrojumu: “Katlu māja nopirkta piespiedu kārtā, jo siltuma piegādes partneris uzteica līgumu. Nebija citas izvēles, kā krīzes situāciju risināt ar operatīviem līdzekļiem. Šī katlu māja bija nopirkta par ļoti izdevīgu cenu un operatīvi uzstādīta, un līdz šim deva labu artavu siltumapgādes saimniecībai. Pēc iedzīvotāju sūdzībām, arī sociālajos tīklos, varam izspriest, ka ir problēmas ar katlu mājas ekspluatāciju. Esam veikuši visas Veselības inspekcijas rekomendācijas – pagarinājuši skursteni, pārbaudījuši trokšņu līmeni, emisijas jeb dūmgāzu kvalitāti. Tas viss ir normas robežās un nav iedzīvotāju veselībai bīstamas. Diemžēl problēmas ir palikušas. Vairākas dienas katlu mājas ražotājs no Igaunijas veic monitoringu, un esam atraduši problēmu, kāpēc bija paaugstinātais troksnis un dūmainība. Ceram īsā laikā šo problēmu novērts, lai katlu māja varēt atsākt savu darbību. Atvainojos iedzīvotājiem par sagādātajām neērtībām un esam iecietīgi. Šī katlu māja strādās līdz mirklim, kad būs uzbūvēta jauna katlu māja Celtnieku ielā. Vēl mazliet pacietības.”
Turpat šī uzņēmuma pārstāve Sigita Āboliņa informē, ka pārbaudēs noskaidrots, ka troksnis un smaka parādās tad, kad katlu mājā dedzina slapju šķeldu ar skujkoku piemaisījumu. Uzņēmums iegādājies kvalitatīvu šķeldu (A klases), jo tā sadegs labāk un, kā informēja S. Āboliņa, ļaus izvairīties no dūmgāzu sūkņa gaudošanas. 
Tāpat S. Āboliņa iepazīstina ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un zinātnes institūta BIOR darbinieku pārskatu par 9. un 10. februārī veiktajiem trokšņu mērījumiem mobilās katlu mājas teritorijā un dzīvojamo māju Daugavpils ielā 21, 27 un 29 apkārtnē, kā arī Raiņa bulvārī 14 dienā un naktī. Proti, pa dienu dominē transporta radītais troksnis, bet naktī – katlu mājas dunēšana, kas atbilst Ministru Kabineta noteikumiem “Trokšņu novērtēšanas pārvaldības kārtība”. Savukārt 2. martā Preiļos Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas dienesta speciālisti mērīja katlu mājas emisijas (dūmgāzu) kvalitāti, un, kā informē S. Āboliņa, tās nav kaitīgas cilvēka veselībai. 

 

Egitas Terēzes Jonānes foto