Mazi un lieli makšķernieki sacentās par Preiļu novada čempionāta godalgām

Sacensību uzvarētāja kopējais noķerto zivju svars – vairāk nekā pieci kilogrami

18. februārī, spītējot sīkam un bez pārtraukuma lijušam lietum (piles var redzēt arī bildēs), Rušonas ezerā 61 mazs un liels makšķernieks, tai skaitā 11 dāmas, sacentās Preiļu novada zemledus makšķerēšanas čempionātā.
Tiesnesis Andris Kurmis jau agrā rīta stundā noteica sacensību sektorus, pēc tam reģistrēja dalībniekus, kas bija atbraukuši ne tikai no dažādiem Preiļu novada pagastiem un Preiļiem, bet arī no Kokneses, Madonas novada un Daugavpils.
Pēc gandrīz piecām stundām tika nosvērti lomi, un šogad par Preiļu novada čempioniem jauniešu grupā kļuva Ņiķita Suško (loms 0,325 kg, Daugavpils), dāmu konkurencē Ilze Barūkle (loms 2,425 kg, Madonas novads), bet kungu grupā Aldis Trimalnieks (loms 5,395 kg, Preiļu novads).
Otrajā vietā ierindojās Saveļijs Vasins (jauniešu grupa, loms 0,119 kg, Daugavpils), Kristīne Mežiniece (dāmu grupa, loms 2,180 kg, Daugavpils) un Kalvis Vaivads (kungu grupa, loms 5,090 kg, Koknese), bet trešā vieta piešķirta Aleksandram Suško (jauniešu grupa, loms 0,075 kg, Daugavpils), Lidijai Matisānei (dāmu grupa, loms 1,660 kg, Preiļu novads) un Igoram Dubovskim (kungu grupa, loms 4,355 kg, Koknese). 
Vaicāti, kā izdevās noķert lomus virs diviem – pieciem kilogrami, godalgoto vietu laureāti atzina, ka palīdzējusi gan veiksme, gan mormiškas, vienam tā bijusi sudraba krāsā, citam sarkana, bet citam melna. Daži pajokoja – vajadzīga arī makšķere un zivis ezerā. Tikmēr koknesietis Kalvis Vaivads atzina, ka Rušonas ezers ir zivju ezers, tāpēc viņš piedalās un izcīna godalgas arī Latgales spiningošanas čempionātos, kas notiek šajā ezerā. 
Arī Ilzei Barūklei patīk braukt uz Latgali (ceļā jāpavada tikai pusotra stunda, teica Ilze), jo tas ir zivīm bagātu ezeru novads un var piedzīvot interesantas makšķerēšanas sacensības. 
Pateicoties Andra Kurmja ieteikumam, iepazinos ar Lidiju Matisāni, Aglonas pagasta pieredzes bagātāko makšķerēšanas cienītāju. Norādīju, ka viņa ir mūsdienīga makšķerniece, jo lieto elektrisko urbi, bet Lidija smejot pastāstīja, ka šo ziemas copē noderīgo darbarīku nopirkusi par to naudu, ko saņēma, pārdodot govi. “Mana māja ir tik tuvu ezeram, ka varu makšķerēt pa logu. Ja dzīvo pie ezera, tad makšķerēšana ir pati labākā nodarbošanās atpūtai,” pajokoja Lidija. 
Zemledus makšķerēšanas sacensību gaisotni pirmo reizi piedzīvoja Jevgeņijs ar sievu Ilonu un diviem dēliem no Preiļiem. “Līdz šim piedalījāmies pludiņmakšķerēšanas sacensībās, mums ir bijušas arī godalgas, bet šoreiz izmēģinājām ziemas sacensības,” teica Jevgeņijs. 
Sacensībās piedalījās arī Aldis Kalvāns un Anatolijs Pupics no komandas “Spečuki”, kuri šogad Latvijas zemledus makšķerēšanas čempionātā izcīnīja dalīto 5.–6. vietu, un šo maču vicečempions, otrās komandas “Tava cope” dalībnieks Sandis Gribuška. Sandis piekrita manam vērojamam, ka šajās sacensībās varēja ne tikai atpūsties, bet arī patrenēties pirms Pasaules čempionāta, kas notiks februāra nogalē Igaunijā. Tikmēr Anatolijs un Aldis pastāstīja, kā sacentās Latvijas čempionātā (vienā posmā viņi bija pat uzvarējuši) un pauda gandarījumu, ka arī šoreiz Preiļu novada čempionāts bija labi organizēts. “Ja būs veiksme un zivis, tad tu vari kļūt par čempionu,” atzina Anatolijs.
Interesanti, ka jauniešu grupā visas trīs galvenās godalgas izcīnīja Daugavpils pieredzes bagātā makšķernieka Aleksandra Suško mazdēli. Ņikita, Savelijs un Aleksandrs atzina, ka vectēvs ņem viņus makšķerēt jau sen un ka pati labākā cope esot tad, ja izdodas noķert līdaku. Šoreiz gan ķērušies lielākoties asarīši. 
Arī Andris Kurmis ir makšķerēšanas mīļotājs, tāpēc gan organizē sacensības, gan makšķerē katrā brīvā brīdī. Šoziem turpat Rušonas ezerā viņam izdevās noķert rekordlielu – gandrīz 7 kg smagu un 88 cm garu – zandartu.
Kad lomi bija nosvērti un kamēr tapa laureātu diplomi, makšķernieki nogaršoja Jāņa vārīto zupu un tēju. Tad notika apbalvošana, un Andris Kurmis, pasniedzis visas balvas, atvadījās no dalībniekiem ar aicinājumu piedalīties arī Latvijas senioru zemledus makšķerēšanas čempionātā, kas notiks 4. martā Preiļu novadā. Pasākuma afiša būs atrodama jau šonedēļ. 

Preiļu novada zemledus čempionāta godalgoto vietu laureāti

Andris Kurmis (no kreisās) ar kungu grupas uzvarētāju Aldi Trimalnieku

Jauniešu grupas spēcīgākais trio – Savelijs, Ņikita un Aleksandrs 

Jevgeņijs un Ilona ar dēlu Vjačeslavu pirmo reizi sacentās zemledus makšķerēšanas čempionātā 

Jānis Bogotais (Aglonas pagasts) makšķerē gandrīz 70 gadus

Sandis Gribuška gan atpūtās, gan trenējās pirms Pasaules zemledus makšķerēšanas čempionāta 

Lidija Matisāne joko, ka var makšķerēt no mājas loga

Kalvim Vaivadam piecu kilogramu smagajā lomā trūka vien trīs – četru lielāku asaru, lai uzvarētu